Kisgyerek

Féltékeny testvérek

Az újszülött megérkezésével új fejezet kezdődik a család életében, és általában változnak a testvérféltékenység megjelenési formái is.
2003. Július 11.

Féltékeny testvérek

A nagyobbik gyerek szorongásának tárgya teljes életnagyságban megjelent, és többnyire sokkal kisebbnek bizonyul, mint amekkorának a féltékeny báty vagy nővér elképzelte. Az esendő, teljesen kiszolgáltatott újszülött láttán a mégoly féltékeny testvérek is legalább némi szánalmat éreznek. Ez az a pillanat, amit a szülőknek okosan kell kihasználnia.

Természetesen most minden rokon, ismerős, a szomszédok a kisbabát akarják látni, és ha hagyjuk, valóságos átjáróházzá válik a lakás. Ez kimeríti a felnőtteket, és érthetően kihozza a sodrából a nagyobbik testvért, már amennyiben a látványosan féltékeny típusba tartozik. Ha beleképzeljük magunkat a helyébe, ezt meg is lehet érteni. Egészen mostanáig minden látogató az ő nagyszerűségéről áradozott, most viszont csak a kisbabára kíváncsiak a vendégek. Ezért is ajánlatos az első néhány hétben a minimumra korlátozni a látogatásokat, épp elég elfoglaltságot jelent az új életforma kialakítása.

A féltékenység sok gyereknél érdekes változáson megy keresztül egy-két hónap elteltével. A nagyobbik testvér elkezd érdeklődni a kicsi iránt, sőt, mintha ragaszkodna is hozzá. Ugyanakkor egyre ellenségesebb a mamával. Gyakran csinál olyasmit, ami a tiltott dolgok közé tartozik, mintha csak bosszantani akarná az édesanyját.

Valójában minden áron szeretné magára irányítani az édesanyja figyelmét. Fontos, hogy felfigyeljünk ezekre a jelzésekre, és megteremtsük azokat az alkalmakat, amikor kizárólag a nagyobbik gyerekkel foglalkozunk. Ezt természetesen könnyebb leírni, mint megvalósítani, hiszen a két gyereknek eltérő életritmusa van, a fizikailag elfáradt anyának pedig valószínűleg kevesebb a kezdeményező készsége, mint korábban.

A szülők természetesen tisztában vannak azzal, hogy a nagyobbik gyerekre azért jut kevesebb idő, mert megszületett a kistestvér, és a nap továbbra is csak 24 órából áll. De ezt az igazságot nem lehet megértetni az amúgy is vérig sértett, magát a paradicsomból kiűzöttnek érző nagy testvérrel.

Ezért lehetőleg ne szóljunk rá öt percenként, hogy legyen csendben, mert alszik a testvére. A születési sorban hátrább állók amúgy is megszokják, hogy őket kevésbé pátyolgatják, sőt ezt természetesnek tartják, hisz ebbe születtek bele.

Sok anyuka elkeseredésében azzal próbálja csillapítani a nagyobbik gyerek féltékenységét, hogy biztosítja őt, jobban szereti mint a kistestvérét. Az ilyen kijelentéseket, egyáltalán a két gyerek iránti érzelmeink összehasonlítását tanácsos elkerülni. A szeretet ugyanis nem konfekcióáru, amiből lehet húsz centit és másfél métert is venni. Ha valakit szeretünk, akkor az érzés mindig egyedi, ahogy minden ember “eredeti” példány, ily módon különbözik egymástól.

Kapcsolódó cikkeink testvérféltékenység témában:

Forrás: Kismama magazin