Kisgyerek

Túl korán ébred!

Az alvási szokások nehezen befolyásolhatók, már a kicsiknél megmutatkozik a pacsirta- vagy bagolytermészet. Viszonylagos, hogy mit érez a család túl korai ébredésnek.
2008. Január 27.

Jó, ha az iskolás reggel hatkor ébred, mert kényelmes készülődéssel indul a nap. Bosszantó azonban, ha a gyesen levő kismama még ilyenkor sem aludhatja ki magát, mert egy hajnali kiskakas ébreszti. A kisgyerek tele van energiával, egész nap hajtja a világ felfedezésének vágya, siet, nehogy lemaradjon valamiről, ezért is ugrik ki reggel olyan korán az ágyból. Belső órájának átállítása szinte lehetetlen. Ha a családnak is megfelelő, megpróbálhatjuk este később lefektetni.

Legalább egy hétig kell kísérleteznünk, de valószínűleg nem járunk sikerrel. Jobb, ha magunk számára igyekszünk elviselhetőbbé tenni a korai órákat. Többféle módszerrel próbálkozhatunk a család életritmusának, a gyerek temperamentumának, illetve egyéni igényeinknek megfelelően, de fogjuk vissza elvárásainkat: egy-egy módszerrel legfeljebb félórát nyerünk!

Túl korán ébred!

Túl korán kelnek!

  • A reggeli világosság ellen már este gondosan sötétítsük el a szobát. Így azt az érzetet kelthetjük az ébredező gyerekben, mintha még alvásidő volna.
  • Vegyük magunk mellé az ágyba, és együtt szundizzunk még egy kicsit.
  • Vegyünk erőt magunkon, és keljünk fel. Használjuk ki a zavartalan, kettesben töltött csendes időt gyurmázásra, festésre, rajzolásra, képeskönyv-nézegetésre. Jó időben már nyitáskor a boltban, piacon lehetünk – alig vannak ilyenkor vásárlók, könnyebben elférünk a kicsivel. Nyáron a hajnali órákban a legideálisabb a hőmérséklet egy kis sétához.
  • Párunkkal felváltva vállaljuk a reggeli ügyeletet.

További cikkek alvás témában:

Forrás: Kismama magazin