Kisgyerek

Miért izzad a gyermekem éjszaka?

A kisbabáknál, kisgyermekeknél különösen gyakori, hogy éjjel nagyon megizzadnak, és csuromvizes pizsamában, rugdalózóban ébrednek. A szülők számára ez félelmetes lehet, de általában nem áll a hátterében komolyabb betegség. Mikor kezdjünk azonban aggódni?
2015. Október 26.

Miért izzad éjszaka?

A kisbabáknál, kisgyermekeknél meglehetősen gyakori az éjszakai izzadás, és ez általában az alvási ciklusukkal van összefüggésben. Az izzadás ugyanis a mélyebb alvási szakaszokra jellemző, és mivel a kicsik több időt töltenek ezekben a szakaszokban, többet is izzadnak, mint a felnőttek, vagy akár az idősebb gyerekek.

Az izzadásban szerepet játszhat az is, hogy a kicsiknek még nem elég érett a hőháztartása, illetve az azt szabályozó rendszere, illetve az, hogy az izzadságmirigyeik jóval nagyobbak a testükhöz viszonyítva, mint a felnőtteknek. Nagyon sok esetben a kicsit egyáltalán nem zavarja az éjszakai izzadás vagy az, hogy nyirkos a pizsamája, és a legtöbben iskoláskorra kinövik az erős izzadást.

Az éjszakai izzadás általában nem jelent komolyabb problémát, természetes folyamatról van szó, de természetesen nagymértékben függ az egyéni jellegzetességektől (néhány kisbaba például egyáltalán nem izzad, vagy nem olyan mértékben, hogy azt a szülők is észrevegyék). Bizonyos esetekben azonban a fokozott izzadás hátterében súlyosabb betegségek is meghúzódhatnak. Ezek közé tartoznak például a veleszületett szívbetegségek vagy az alvási apnoé, mert ilyenkor a szervezetnek “jobban kell dolgoznia”, nagyobb erőkifejtésre van szüksége a feladatok elvégzéséhez.

Ha az éjszakai izzadások mellett nappal is erős izzadást figyelünk meg a gyereken (olyan tevékenységek, amelyeknek nem kellene komoly erőkifejtéssel járnia, például evés közben), vagy ha fáradékony, bágyadt, annak ellenére, hogy jól aludt éjjel, esetleg horkol, vagy fel-felhorkant, esetleg időnként kihagy a légzése; stagnál vagy csökken a súlya, mindenképpen konzultáljunk a gyermekorvossal, és vigyük el a kicsit egy alapos kivizsgálásra. A fokozott izzadás lehet neurológiai probléma, idegrendszeri zavar vagy pajzsmirigybetegség jele is.

Az izzadás kiváltója lehet fertőző betegség is, ilyenkor az izzadás annak a jele, hogy a szervezet igyekszik megküzdeni a kórokozókkal. Figyeljünk a betegségre utaló egyéb jelekre is, például lázra, fáradékonyságra, bágyadtságra, köhögésre stb., igyekezzünk enyhíteni a tüneteket, és vigyük a gyermeket orvoshoz, aki a megfelelő terápiát írja fel a számára.

Természetesen, nem szabad arról a meglehetősen egyszerű eshetőségről sem elfeledkezni, hogy az izzadást túlhevülés okozza, vagyis az, hogy a kicsinek melege van. Ne öltöztessük túl a kisbabát az alváshoz, ne takarjuk be túlságosan vastag takaróval, és a szobája se legyen túlfűtött. A túlhevülés különösen a hat hónapnál fiatalabb csecsemőknél lehet veszélyes, mert növeli a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) esélyét.

Ezek is érdekelhetnek: