Kisgyerek

Hány éves kortól kell ülésmagasító a gyereknek?

Magyarországon kötelező a biztonsági gyermekülés használata az autókban a gyereknek. De mikor kell ülésmagasítóra váltani? Már ha egyáltalán kell.
2024. Február 12.
autó gyerek
Kép: Getty Images

Minden esetben, ha a gyerekkel autóban utazunk, biztonsági gyermekülést kell használni, akkor is, ha nagyon rövid távra megyünk. Alapszabály, hogy a 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyerekülésben rögzítve szállítható.

Az autó hátsó ülésén biztonsági övvel bekötve gyermekülés vagy ülésmagasító nélkül utazhat az a kisgyermek, aki 3 évnél idősebb, és 135 cm-nél magasabb. Első ülésen pedig a 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert vagyis az autósülést a jármű e célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz kell a gyártója által megadott szerelési információknak megfelelően rögzíteni.

Az első ülésen tehát 150 cm-nél magasabb gyerek utazhat gyerekülés nélkül, hátul azonban már 135 cm-es magasság felett is elhagyható a gyerekülés, de csak akkor, ha az üléshez szerelt biztonsági övvel biztonságosan beköthető, azaz megfelelően tartja, nem vágja a nyakát, vállát. Ellenkező esetben használjunk ülésmagasítót vagy a gyermek testsúlya szerinti gyerekülést.