Gyerek

Meddig kell ülésmagasító a gyereknek?

Mikor hagyhatjuk el a gyerek autós ülésmagasítóját? Lássuk, mit mond a KRESZ!
2022. Szeptember 13.
ülésmagasítóban gyerek

Az ülésmagasító nem integrált gyermekbiztonsági rendszernek minősül, II-es (15-25 kg) és III-as (22-36 kg) súlycsoportú gyerek szállítható benne. A szabályok szerint akkor nem kell integrált gyermekbiztonsági rendszer (gyermekautósülés), és használható nem integrált rendszer (ülésmagasító), ha az autó hátsó ülésén utazik a gyerek, legalább 135 cm magas, és az ülésmagasító által a biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan beköthető.

A hatályban lévő jogszabály szerint 3 évnél fiatalabb és 150 cm-nél alacsonyabb gyerek csak gyermekbiztonsági rendszerben (gyermekautósülésben) utazhat az autóban. Tehát a 150 cm magasságig használni kell az ülésmagasítót!

A gyermekautósülést a gyermek súlyának és magasságának megfelelően kell kiválasztani, és a gyártó által megadott instrukciók szerint rögzíteni kell az autó kijelölt pontjaihoz, övvel.

A kiválasztásnál a súly csak az egyik kiindulási pont, ha már a gyerek feje túllóg az ülés tetején, akkor is váltani kel eggyel nagyobbra, ha még a súlyhatárba belefér. Nem életkor szerint választunk gyerekülést!

Menetiránnyal szemben csak akkor rakható be autósülés, ha nincs légzsák vagy kikapcsoltuk az adott ülésnél.