Kisgyerek

Ideje komolyan venni az egyszülős családokat

Fokozódó elszegényedés jellemző azokra a családokra, ahol egy szülő van. Nem ők a családpolitika preferált csoportja.
2019. Szeptember 17.
Ideje komolyan venni az egyszülős családokat (kép: iStock)

Monostori Judit demográfus tanulmánya az egyszülős családokról és családpolitikai gyakorlatról szól. A Demográfiában megjelent tanulmányról a hvg.hu írt.

A párkapcsolaton alapuló családok, különösen a három vagy több gyermeket nevelők a mai családpolitika preferált csoportjának tekinthetők, míg az egyszülős családokról ez nem mondható el – áll a tanulmányban.

A hvg cikke szerint a tanulmány főbb megállapításai:

  • a három- vagy több gyerekes családokat preferálják, az egyszülőseket nem, részben ideológiai okokból egész Európában
  • a gyerekek 31 százaléka olyan családban él, ahol nincs jelen mindkét vér szerinti szülő
  • a gyermeküket egyedül nevelők 35 százaléka él jövedelmi szegénységben, helyzetüket nem sikerült javítani az elmúlt 15 évben, míg a nagycsaládosokét igen
  • a gyerekek negyede után nem fizetnek gyerektartást

És a helyzet egyre rosszabb. Az egyszülős családok szegénységi rizikója nagy és egyáltalán nem javult az elmúlt években.

A 2016-os mikrocenzus szerint a 18 éves vagy annál fiatalabb gyerekek 18 százaléka nevelkedik egyszülős családban. Minél idősebb gyerekről van szó, annál nagyobb az arány. A gyerekek 31 százaléka olyan családban él, ahol nincs jelen mindkét vér szerinti szülő. Ezzel Európában a hetedikek vagyunk (az első Lettország 40 százalékkal, a mezőny végén a dél-európai országok vannak). Itthon leginkább az apa hiányzik – 2011-ben 87 százalékban ez volt a helyzet.

2017-ben Magyarországon a párkapcsolatban élő, gyermeket nevelő, foglalkoztatottak 6%-a élt a szegénységi küszöb alatt, míg a gyermeket egyedül nevelőknek 24%-a.

Nem segítenek a juttatások sem. A családi pótlék összege 2008 óta nem emelkedik, az egyszülős családok csak ezer forinttal kapnak többet. Az árvasági ellátás is változatlan, az most átlagosan 40 ezer forint. A családi adókedvezmény az esetek jelentős részében havi 10-20 ezer forint.

A tanulmány szerint a gyerekek negyede élhet úgy az anyjával, hogy az apa nem fizet gyerektartást, holott az apa lakhelye ismert.

Az egyedülálló a rugalmas munkaidő lenne az igazi segítség. Itthon elindult a családbarát munkahely program: egy kutatás szerint a 10 főnél nagyobb cégek kétharmada a szabadságok kiadásánál és a munkaidő beosztásánál figyelembe vette az óvodai, iskolai szünetet, illetve azt, hogy hányra kell menni a gyerekért, 42 százalékánál lehetett rugalmas munkaidőben dolgozni, de sok helyen adtak iskolakezdési támogatást vagy szerveztek családi programot. A cégek 31 százaléka semmilyen kedvezményt nem adott.

A kormány a Munkahelyvédelmi Akciótervvel próbálta érdekeltté tenni a cégeket a kisgyerekes anyák alkalmazásában, és a Munka törvénykönyve is védi őket, azonban nem tudni, hogy a gyakorlatban ez mit jelent.

A kutatás megállapította, hogy hiába vannak többen az egyszülős családok, Európa-szerte a három- vagy több gyerekes családokat támogatják. Monostori szerint ennek három oka lehet: ideológiai megfontolás, népesedéspolitikai szempont és félelem a visszaélésektől (azaz csak papíron egyszülős a család).

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu