Kisgyerek

Így csempészd be a hála érzését a gyerek életébe – Tippek

A hála egy készség, egy pozitív szemléletmód, ami tanulható. A hála növelheti gyermekeink optimizmusát, megtaníthatja őket empatikusabbnak lenni, és segíthet nekik abban, hogy elégedettek legyenek. Ma van a hála világnapja.
2022. Szeptember 21.
kislány virágot tart a kezében

Akkor, amikor sok gyereknek természetes, hogy mindene megvan, drága eszközeik vannak, sokkal több ruhájuk, mint amire valójában szükségük lenne, akkor nem is olyan egyszerű, de annál fontosabb, hogy megtanulják a hála érzését.

A Journal of Happiness Studies folyóiratban közzétett 2019-es tanulmány szerint a hála összefügg a gyermekek boldogságával már egész kicsi korukban is.  A Journal of School Psychology folyóiratban közzétett 2008-as tanulmány szerint a hálás gyerekek általában boldogabbak, optimistábbak és szociálisabbak is. Emellett jellemzőbb rájuk, hogy elégedettebbek az iskolájukkal, a családjukkal, a baráti kapcsolataikkal és önmagukkal szemben is. A hálás gyerekek hajlamosak arra is, hogy másokat segítsenek. Kevésbé irigyek, anyagiasak. Nyilvánvaló, hogy rengeteg dologra hatással van, ha a gyerek megtapasztalja a hála érzését. Noha úgy tűnhet, hogy a hála megélése inkább spontán folyamat, szokássá tétele, begyakorlása, tudatos is lehet. Most mutatunk néhány gyakorlati tippet, hogyan taníthatod meg a hála érzésére a gyereked.

Kérem és köszönöm

A modorunk, ahogy kérünk, és megköszönünk valamit nem formalitás: valójában azt jelenti, hogy értékeljük a dolgokat és nem úgy vesszük, hogy bármihez is alapvető jogunk van, mert az nekünk jár.

Mások segítése

Bárki lehet: a szomszéd néni, egy ismerős, egy osztálytárs, bárki, aki segítségre szorul, mert nehéz helyzetben van.

Önkénteskedés, adakozás

Annak is a hála érzését adja, aki ad és annak is, aki kap. Megtapasztalni, hogy egy nagy egész részei vagyunk és segítünk annak, aki most éppen arra szorul, arra is rávilágít, hogy hálásak lehetünk a saját lehetőségeinkért.

Vegyük észre a hétköznapi szépségeket

Ha a naplemente különösen szép, jegyezd meg, hívd fel rá a gyerek figyelmét. Ha egy kisbaba nevetésének hangja megmelengeti a szívedet, mondd el a gyerekeidnek.

Mindennap tudatosítsátok a jó dolgokat

A nap végén szánjatok arra pár percet, hogy tudatosítsátok, miért lehettek aznap hálásak. Persze nem kell didaktikusan, de arról fontos beszélni, hogy milyen jó dolgok történtek veletek az adott napon.

Meglepetések

Kis ajándékok, meglepetések, ősszel az első gesztenye, egy meglepetés kirándulás, a kedvenc étel vacsorára – apró kis meglepetések, figyelmességek, amik erősítik a hála érzését és arra vezet rá, hogy ajándékként és ne minimumként tekintsünk a dolgokra.

Dicsérjünk meg másokat

Fedezzük fel másokban a jót, azt, amit értékelünk a másik emberben.

Ne irigykedjünk

Épp akkor irigykedünk, amikor a hála érzésétől nagyon távol kerülünk. Segítsünk feldolgozni a féltékenység érzését és arra koncentráljunk, aminek örülhetünk a saját életünkben, ahelyett, hogy arra irigykednénk, hogy másoknak mi van.

A hála világnapja

  • 1965 óta létezik
  • Hawaii szigetén, egy ENSZ találkozón fogalmazódott meg a hála világnapjának szükségessége: itt az ideje, hogy megbecsüljük azokat a jó dolgokat, amelyek körül vesznek minket
  • Egybeesik a nemzetközi békenappal

 

Kép: Getty Images

Forrás: biglifejournal.com