Kisgyerek

Így készül a kedvenc retró menzakajánk, a tejbegríz

Ma már sokkal trendibb a tejbegríznél a porridge, de ha te sem akarod veszni hagyni, össze is dobhatod ezt a retró édességet!
2024. Május 23.
kakaós tejbegríz

A menzáról nem mindenki őrizget szép emlékeket a tejbegrízről, mert gyakran volt csomós vagy bőrös tetejű, az otthon készült változatba azonban nehéz volt belekötni.

A nagy kérdés már csak az: szerinted vétek, vagy kötelező a tetejére szórt kakaóport elkeverni a tejben megpuhult búzadarában? Ha máig sem jutottál konszenzusra a veled egyidősekkel, modernizáld a receptet, és kakaópor helyett kerüljön rá friss gyümölcs! Nem fogod megbánni az újítást!

Tökéletes tejbegríz

Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 2,5 evőkanál cukor (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő cukorhelyettesítő)
  • 5 púpozott evőkanál búzadara
  • 1 kiskanál vaj

Az aranyszabály, hogy minden deciliter tejhez fél evőkanál cukrot és 1 púpozott evőkanál búzadarát számoljunk, ezt az arányt tartva kedvünk szerint változtathatjuk a mennyiségeket.

tejbegríz

Így készül:

  1. A tejet öntsük egy edénybe és közepes lángon kezdjük el melegíteni.
  2. Amikor forrásponthoz közelít, keverjük bele a búzadarát és vegyük még alacsonyabbra a lángot.
  3. A szorgos kevergetésnek köszönhetően nagy valószínűséggel nem lesz csomós a végeredmény, és attól sem kell tartani, hogy kifut az edényből. A cukrot csak akkor adjuk hozzá, amikor már késznek látjuk – a magas hőfok miatt így is fel fog benne oldódni, viszont nem fog odakapni az edény alján főzés közben.
  4. Körülbelül 10-15 percre van szükség ahhoz, hogy elérje a megfelelő állagot. Lehet, hogy első ránézésre túl folyósnak tűnik, de ez ne rémisszen meg: ahogy hűlni kezd, úgy lesz egyre sűrűbb a tejbegríz
  5. Kakaóporral, fahéjjal vagy friss gyümölccsel díszítjük a kis tányérokba szedett desszert tetejét.

Nyitókép: Getty Images