Kisgyerek

Ilyen még nem volt: közösségimédia-alapú mese születik

Talán a világ első közösségimédia-alapú meséjét, a Bátor könyvet indította útjára D. Tóth Kriszta csütörtökön, amikor Erős Antóniával, a tábor egyik nagykövetével együtt bemutatták a Bátor Tábort támogató, beteg gyerekeknek szóló különleges mesesorozatot.
2011. Június 21.

A történet Daniról szól, aki kórházba került kivizsgálásra, mert beteg. Édesanyja kitalál neki egy mesét, melyben egy kis vízcseppel is különös dolgok történnek – éppúgy, mint a beteg kisfiúval. Az egyes fejezetek végén az olvasók három kérdést kapnak, és így eldönthetik, hogy miként kerekedjen tovább a történet, melyet minden héten más-más híresség folytat: Bakos Piroska, Bazsó Gábor, Csiszár Jenő, Geszti Péter, Kepes András, Mautner Zsófia, Novák Péter, Oroszlán Szonja, Rácz Zsuzsa, Schell Judit, Till Attila, Törőcsik Mari és Winkler Róbert is írni fog a Bátor könyvbe.

A történet „anyukája” D. Tóth Kriszta, ő lesz az, aki összetartja a mesét – de beleszólni nem fog a cselekmény alakulásába.

Erős Antónia, Molnár Attila és D. Tóth Krisztina

Fotó: Kéky Kira

„Ne becsüljük le a mesék világát: a jó mindig elnyeri jutalmát, a gonosz meg méltó büntetését” – mondta D. Tóth Kriszta, amikor arról beszélt, hogy miért vállalta el a felkérést azonnal.„A mesékben létezik a bölcsek köve, a halhatatlan szerelem és barátság, és bizony mi, felnőttek is vágyunk oda egy kicsit. A mesék erejét azért sem szabad lebecsülni, mert a gyerekek számára a valódi világ kicsit megérthetetlen, felfoghatatlan, félelmetes és logikátlan, nekik a mesék segítenek abban, hogy a dolgok helyükre kerüljenek a lelkükben” – tette hozzá a televíziós személyiség.

A történet első része már elérhető az oldalon, és D. Tóth Kriszta előadásában megnézhető az alábbi videón is.

A Daniról és Cseppről szóló történet minden héten csütörtökön folytatódik új résszel, új szerzővel. A folytatásról vasárnap estig lehet majd szavazni a Facebookon és a könyv oldalán, az éppen soron következő szerzőnek tehát három napja lesz arra, hogy elkészüljön a folytatással. A második rész szerzője Lackfi János lesz.

„A súlyos beteg gyerekek élményterápiás táboroztatásával foglalkozó Bátor Tábor Alapítvány idén ünnepli 10. születésnapját, megalakulásunk óta több mint háromezer daganatos és krónikusan beteg táborozót fogadunk. A jubileumra készül ez a különleges, közösségimédia-alapú mesekönyv, melynek szerzői részben a Facebook felhasználói” – mondta el a bemutatón Molnár Attila, a Bátor Tábor ügyvezetője.

A Bátor Tábor ingyenes élményterápiás programokat kínál daganatos, cukorbeteg, krónikus ízületi gyulladással, valamint hemofíliával kezelt gyermekek és családjaik részére. A gyerekek olyan programokon vesznek részt, amelyeket máshol – orvosi felügyelet híján – nem próbálhatnának ki. Az evezés, a lovaglás, az íjászat, a kézművesség, a tánc, a zene, a színjátszás vagy a magaskötélpályás foglalkozások lényege, hogy a táborozók számára sikerélményt nyújtsanak, erősítsék a gyerekek önbizalmát, így növeljék gyógyulási esélyeiket.