Kisgyerek

Ilyen naptejek valók babáknak és gyerekeknek

Fényvédőket a legkisebbeknél is alkalmazni kell, hiszen az ő bőrük is védelemre szorul az UV-sugárzás ellen.
2024. Május 08.
naptejjel keni anya babát
Kép: Getty Images

A babák és a kisgyerekek bőre különösen érzékeny, akár 10 perc alatt le is éghetnek a napon. A bőr egyik tulajdonsága, hogy emlékszik: a napégések, napkárosodások az évek során összeadódnak és fokozzák a bőr rosszindulatú elváltozásainak kockázatát. Ezért már tavasszal – nyáron nem is beszélve – fényvédők használata javasolt.

Így védekezz

A napozás csapdája az, hogy D-vitaminra szükségünk van és valamiért az terjedt el (nem mindig volt így!), hogy a napbarnított bőrt tartjuk szépnek. Amit megtehetünk annak érdekében, hogy a baba, kisgyerek ne égjen le:

  • Ne menjünk ki a tűző napra, 11 és 15 óra között semmiképp, akkor sem, ha bekented a gyereket naptejjel. Maradjatok árnyékba, amennyit csak tudtok.
  • Mindenképp adj a gyerekre sapkát.
  • Amikor csak lehet, hosszú ujjú, vékony, szellős felső legyen a gyereken.
  • Használjatok UV-szűrős ruhát.
  • Hőségben maradjatok a lakásban.
  • Mindig használjatok naptejet, ha elmentek otthonról. Akkor is, ha csak a játszótérre, ahol árnyékban játszik a gyerek.

Milyen naptejet használjunk?

Sajnos nem létezik olyan naptej, amely teljesen kockázatmentes embernek és a bolygónak egyaránt. Csak elég jó megoldások vannak, tökéletesek nincsenek.

Kétféle naptej típus létezik, a fizikai és a kémiai fényvédők. A kicsik számára egyértelműen a fizikai fényvédők ajánlottak. Ezek egy fényvisszaverő réteget képeznek a bőrön és nem szívódnak be. Minden esetben olvassuk el az összetevőket és az ajánlást, mielőtt naptejet veszünk. Ha nincs életkori utalás a naptejen, csak annyi szerepel rajta, hogy gyerekeknek, azt inkább csak nagyobb gyereknek válaszd, kisbabának ne.

Kerüljük az olyan spray-ket, amelyek titán-dioxidot tartalmaznak, mert belélegezve ezek hosszú távon károsak lehetnek. Ezért titán-dioxidot tartalmazó készítményt inkább krém formátumban használjuk.

Kicsiknél fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amelyek nem hagynak nyomot, gyorsan, egyszerűen felkenhetőek, nem szívják magukba a homokot, szálló port. Ha 50+ faktorszámú krémet használatok, akkor sem szabad a napon süttetni magatokat, hamis biztonságérzetet adhat.