A füstölt és pácolt lazac a magas kockázatú élelmiszerek közé tartoznak, ezek a termékek felelősek sok Listeria-járványért – figyelmeztetett Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. A Food Safety News cikkére hivatkozva azt írták, korábbi németországi Listeria-fertőzéseket megvizsgálva jutottak kutatók erre a következtetésre.
Több száz megbetegedés, 17 halott
A kutatók a 2010 és 2021 közötti időszakban 22 olyan Listeria-járványt azonosítottak, amelyek füstölt és pácolt skandináv lazactermékek fogyasztásával lehettek összefüggésben. A vizsgált években Németországban 228-an betegedtek meg, és 17-en haltak bele igazoltan a liszteriózisba.
A nyers lazactermékek a magas kockázatú élelmiszerek közé tartoznak, mert gyakran szennyezettek Listeria monocytogenes-szel. Éppen ezért terhes kismamáknak, időseknek, legyengült immunrendszerűeknek nem ajánlott a fogyasztásuk.