Kisgyerek

Lehet, hogy rövidlátó a gyerekem?

A kislányom gyakran közelebb megy a tévéhez, és firkáláskor is ráhajol a papírra. Lehet, hogy nem lát jól?
2012. Február 16.

A “beélesítésben”, fókuszálásban a szem apró izmainak is szerepük van. Ahhoz, hogy a különböző távolságra lévő tárgyakról egyaránt éles kép alakuljon ki az ideghártyán, a lencsének különböző mértékben kell megtörnie a fénysugarakat. Közelre nézésnél erősebben domborodik a lencse, távolra nézéskor ellaposodik – ezt az összehúzó-elernyesztő munkát végzik az apró izmok.

Ideális esetben iskoláskorra már tökéletesen működnek, így a gyerek akkor is jól lát, amikor a táblára néz, és akkor is, amikor a füzete fölé hajol. Ennél korábban még nem működnek teljes képességükkel: minél fiatalabb a gyerek, annál közelebbre lát élesen.

Kérdés, hogy természetes, életkorhoz kapcsolódó állapotról van-e szó, vagy valóban rövidlátásról. Ez szemészeti vizsgálattal dönthető el. Ha a szülő megfigyelt egy jellegzetességet, érdemes a gyermekszemészeten jelentkezni a kétséggel – javasolja dr. Sényi Katalin gyermekszemész főorvos.

A növekedés intenzív szakaszában, hat-tíz éves kor körül ugyanis a szemlencse is nőni fog, ilyenkor alakulhat ki a valódi rövidlátás, vagy rosszabbodhat az addig nem kezelt probléma.

További cikkeink a témában:

  • Segítség! Szemüveges lesz a gyerek!
  • Türelmesen szoktassuk hozzá a szemüveghez!
  • Fénytörési hibák, szemüvegesség
  • Látod, milyen szép a világ?