Baba

Látod, milyen szép a világ?

Újszülöttkorban még kicsit homályosan látunk, aztán egyre élesebben, ha minden rendben van. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy felismerd, mikor szorul segítségre szemed fénye.
2011. Augusztus 24.

Szaktanácsadó: dr. Sényi Katalin szemészorvos, Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika

Érzékszerveink közül különösen hangsúlyos szerep jut szemünknek: felnőttkorban a külvilágról kapott információk nyolcvan százalékát látásunkkal szerezzük – míg az újszülött szeme csak kicsivel érzékel többet világos és sötét kontúroknál.

Látod, milyen szép a világ?

Ám az elmosódó foltok között, 20-25 centi távolságban élesen látja fölé hajoló, szoptató édesanyja arcát. Aztán a mozgásfejlődéssel párhuzamosan a távolabbi dolgok is egyre élesebbek lesznek a baba számára: a szó szoros értelmében kitágul a világ. Néhány hónaposan a kezét és a kiságy fölött függő játékát nézegeti, a hat hónapos elindul a világ felfedezésére, de ekkorra már kétméteres körben élesen lát. Térlátásának alakulása is segíti a mozgásban: egyre tökéletesebben érzékeli, mi van távolabb, mi esik útjába, mi van mélyen.

És ha nem minden alakul jól?

Genetikai okok, méhen belüli fejlődési rendellenesség miatt előfordulhatnak ritka betegségek (például szürke hályog, kisszeműség, szemhéjcsüngés). Ha időben felismerik, korai kezeléssel csaknem valamennyi zavar részben vagy egészben orvosolható.

Öröklődő a rövid- vagy távollátás és a tompalátás is. A terhesség alatti rubeola, toxoplazma (macska ürüléke terjeszti) vagy más fertőzés akár több fontos szervben is okozhat fejlődési zavart, mely a születéskor elvégzett szűréskor vagy később válik láthatóvá, de gyanú esetén vér- és ellenanyag-vizsgálattal is kideríthető.

Bajban a legapróbbak

A szemideghártya ereződési rendellenessége (retinopátia prematurorum, ROP) legsúlyosabb állapotában az ideghártya leválásához és így a látás elvesztéséhez vezet. Egyre több nagyon kis súlyú, idő előtt született babát tudnak megmenteni, ezért a retinopátia előfordulási gyakorisága emelkedik – lefolyása azonban szerencsére enyhe is lehet: látássérülés nélkül vagy szövődménnyel (kancsalság, rövidlátás, tompalátás) is gyógyulhat.

Szemcsepp az újszülöttnek

A születés után kapott 5 százalékos jódos szemcsepp a kötőhártyazsákok kiöblítésére alkalmas, megelőzi azoknak a kórokozóknak az elszaporodását, amelyekkel az újszülött a szülőcsatornán áthaladva találkozott. Ilyen például a várandósság alatt folyást okozó klamídia.

Könnyek tévúton

A baba szeme váladékozik, de nem piros, alvás után összeragadnak a szemhéjak, aztán kitisztul, majd újra váladékos. A tüneteket az okozza, hogy a párhetes kortól folyamatosan termelődő és a szemet öblítő-tisztító könny szűkület vagy elzáródás miatt nem tud a könnycsatornában haladni. Az újszülöttek mintegy 6 százaléka születik így, s két-három hetes korban jelentkeznek az első tünetek.

A könnycsatorna-elzáródás (dakriosztenózis) fertőzés okozta hegesedés miatt is kialakulhat, érintheti mindkét szemet vagy csak az egyiket, az elzáródás lehet teljes vagy csak időnként gátolt – ez a tünetek alapján megállapítható. A könnycsatorna a növekedéssel tágulhat, masszírozása is segíthet szűkületnél. Az orvos utasítása alapján a belső szemzug felől az orrgyök irányába masszírozzuk naponta két-három alkalommal.

Ha ez nem hoz eredményt, vékony szonda bevezetésével, átmosással teszik átjárhatóvá a könnycsatornát. A beavatkozás – nem „felszúrás” – fájdalommentes és gyors, de a baba fejét teljesen mozdulatlanul kell tartani hozzá, tehát lefogják – ezt nem szereti egyik pici sem, ezért ordít torkaszakadtából. Nem érdemes halogatni a beavatkozást, mert egyéves korban már altatással, sebészeti megoldással lehet csak orvosolni a bajt.

Korai kancsalság

Időnként szétszaladnak a szemek, engem néz, téged lát – az összerendezetlen szemmozgás megijeszti a szülőket, ám orvosi szempontból nem mindig jelent valódi problémát. Egyéves korig természetes, hogy időnként kancsalít, különösen, ha valamit közel tart a szeméhez.

A valódi kancsalság kizárásához azonban elengedhetetlen az orvosi vizsgálat, mivel a kancsalítás (strabizmus) egyéb látást károsító betegségek legfontosabb, néha egyetlen tünete is lehet, ilyen például szaruhártyaheg, a veleszületett szürke hályog, az ideghártyaheg, -gyulladás, látóideg-károsodás, és -daganat.

Az első szűrővizsgálatot 6–12 hónapos korban érdemes elvégeztetni. Valódi kancsalság esetén a két szemnél nem szimmetrikusak a szaruhártyára eső fénypontok. Ennek többféle oka lehet, és ettől, valamint a probléma súlyosságától is függ az orvoslása, például műtét is szóba kerülhet.

Segít a letakart szem

A gyerekek 4-5 százaléka kancsal, közülük minden harmadik tompalátó. Ezzel függ össze az a szemészeti probléma, amikor a két szem nem ugyanazt a képet kapja a világról, hanem egy éleset és egy homályosat, mert az egyik szemnél nem pontosan az ideghártyára esik a kép. Az agy igyekszik kikapcsolni ezt a kettősséget, ezért „figyelmen kívül hagyja” az életlen képet, ezáltal egyre kevésbé használja a rossz szemet. Veszélyes manőver ez, mert a nem használt idegpályák elsorvadnak, a rossz szem előbb-utóbb elveszti látóerejét!

A megoldás: használd tehát a rossz szemet – szükség esetén megfelelő dioptriájú lencsével! A jó szemet ezért letakarja a szemész, a gyengébbnek így alkalma van erősödni. Feltétlenül ki kell használni az első éveket, mert a szem nyolc-kilenc éves korig fejleszthető, később nem lehet javítani a tompalátáson.

Nehéz meglátni: rövid- vagy túllátás

A kisbaba csak közelre lát jól, ám egyéves korára fokozatosan kialakul az éles látás képessége. Ennek az a feltétele, hogy a pupillán bejövő fény a szaruhártyán megtörve és a szemlencsén egy nyalábban áthaladva éppen az ideghártyára essen.

Rövidlátáskor (miópia) az ideghártya előtt, túllátásnál az ideghártya mögött keletkezik a kép. A kicsi nem panaszkodik, hogy homályos a világ, de feltűnhet, ha közelebb ül a tévéhez, nem vesz észre valamit kicsit távolabb, képeskönyv-nézegetésnél nem elégszik meg a vele lapozgató szülőnek is megfelelő távolsággal.

Az is előfordulhat, hogy megcsodáljuk, milyen jól észreveszi a távolban a buszt: a kicsi szemlencse miatt gyakori a távollátás, ezt szó szerint kinövi a gyerek, ahogy nő, nő a szeme is. Csak a háromdioptriásnál nagyobb eltéréskor szükséges szemüveg, enélkül ugyanis az éleslátás érdekében elkezd befelé kancsalítani a szem.

Látod, milyen szép a világ?

Szemüveget a picinek!

Akár rövidlátó, akár túllátó, szemüveggel lehet segíteni, hogy a kép pontosan az ideghártyára kerüljön, így élesen lásson a szem.

Sok kisgyerek számára megkönnyebbülést jelent, amikor szemüveget kap. Eddig nem is tudta, miért ment neki olyan gyakran az asztal sarkának, miért nem volt számára olyan szép a világ, mint a többieknek. Fontos tehát, hogy időben hozzásegítsük a megoldáshoz, és ezzel megelőzzük a további látásromlást.

Akár néhány hónapos csecsemő is kaphat szemüveget, például ha súlyos látásfejlődési zavart okozna a nem korrigált fénytörési hiba szürke hályog vagy egyéb fejlődési zavar miatt végzett műtét után. A kis kancsalokat elsősorban váltott tapaszolással kezdik kezelni, de ha már ül a baba, megkaphatja a pontosan kimért dioptriájú szemüveget. Ezek a szemüvegek nem tartalmaznak fém alkatrészt, puhák, nem nyomják az orrát-fülét, műanyag a lencséjük is. A kezelőorvos mindig elmagyarázza a szülőnek, miként tudja fokozatosan elfogadtatni a kicsivel a helyzetet.

Vigyázz a szemed fényére!

Gyerekkorban gyakori fertőzés a baktérium vagy vírus okozta kötőhártya-gyulladás (konjunktivitisz), sokszor egyéb, például felső légúti betegséghez kapcsolódva. Fontos, hogy a piros, váladékos szemeket külön-külön borogassuk és töröljük, gyakran mossunk kezet, és minden családtag csak a saját törülközőjét használja, hogy megelőzzük ezzel a továbbfertőzést.

Nem kötőhártya-gyulladásról van szó, amikor piros ugyan a szem, de nem váladékos. Klóros uszodavíz, allergia, szél vagy huzat is okozhatja ezt. Meg kell tanítani a gyereket a tisztasági előírások betartására: uszoda után zuhanyozáskor az arcot, szemhéjakat, szempillákat is le kell mosni tiszta vízzel, fertőzéses környezetben mosson gyakran kezet, használjon papír zsebkendőt, és le kell szoktatni a szemek dörzsöléséről. A babaápolási szereket ne a kiságy vagy pelenkázó fölött tartsd! A vegyszereket és a veszélyes, hegyes eszközöket zárd el, még egy elöl heverő ceruza, könnyen eltörő műanyag játék is bajt okozhat.

Szemcsepp, kenőcs, borogatás

A művelet előtt és után moss kezet!

Cseppentéshez húzd le a fekvő baba alsó szemhéját, így a szemrésbe kerül a csepp. A kifolyt cseppet töröld le az arcról!

A cseppet hűtőben vagy hűvös helyen tartsd, használat előtt kicsit melegítsd meg a kezedben az üveget, és csak a lejárati időn belül használd fel!

A szemkenőcs lassabban szívódik fel, hosszabban hat. Az alsó szemhéj lehúzásával rizsszemnyit kenj a szemrésbe, és a szemhéj ide-oda mozgatásával oszlasd el, hogy valóban benne maradhasson.

Kamillatea helyett szemvidítófű főzetével, műkönnyel, bórvízzel vagy felforralt, lehűtött vízzel borogasd az összeragadt szemhéjakat, előbbi ugyanis gyakran okoz allergiát.

Mikor szükséges szemorvosi vizsgálat?

– Koraszülötteket a koraszülöttosztályon és egyéves korig nagyon gyakran kell vizsgálni: a 40. terhességi hétig akár hetente, hat hónapos korig havonta, majd háromhavonta.

– Ha a családban előfordult rövid- vagy túllátás, kancsalság: a nyolc hónapos és egyéves korban végzett vizsgálatot évente követik szűrések.

– Ha tompalátást, kancsalságot vagy kezelendő szemészeti betegséget talál az orvos, akkor hatéves koráig háromhavonta, majd kisiskolás korban félévente, később évente kell ellenőrizni a kezelt gyereket.

– Ha váladékos, piros a szeme, azonnal fordulj szakemberhez!

– Ha gyakran hunyorog, pislog a gyerek, szintén gyorsan ki kell deríteni az okot. Sürgős is lehet például, ha valami a kicsi szemébe került, de a hunyorgásnak akár lelki oka is lehet.

– Ha fehéres-szürkés a pupillája, túl nagy a szeme, kerüli a fényt.

– Ha villanófénnyel készült fényképen a két szem nem egyformán piros.

Szűrővizsgálat, amely nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot: www.babaszemesz.hu

Kapcsolódó cikkeink:

Gyermekszemész “lencsevégen”

Látás

A látás fejlődése – Mit látnak a gyerekek?

Gyerekszemek

Vajon jól lát a kisbabám?

Fénytörési hibák, szemüvegesség

Minél előbb vegyük észre a látáshibát!

Forrás: Kismama magazin