Kisgyerek

Már az ötéves lányok szerint is komolyabban veszik a fiúkat

Egy 36 országra kiterjedő kutatás szerint ötből három lány érzi úgy, hogy tőlük tökéletességet várnak el, kétharmaduk inkább nem is szokta megosztani az ötleteit másokkal.
2024. Március 19.
lány s fiú szaladgál
Kép: Getty Images

A Lego 36 országra kiterjedő kutatást végzett – többek között Magyarországon is –, több mint 61 ezer résztvevővel: 36 ezer szülőt és 25 ezer 5-12 éves gyereket kérdezett meg. A kutatás megállapította, hogy ötből három lány érzi úgy, hogy tőlük a társadalom tökéletességet vár el, ezért kétharmaduk például nehezen vagy nem is osztja meg ötleteit másokkal. Ezt a szülők véleménye is alátámasztja: 76 százalékuk tapasztalja úgy, hogy a lányok a fiúknál hajlamosabbak habozni a rájuk nehezedő társadalmi elvárások miatt.

A szavak nagy szerepet játszanak ebben. A kutatás szerint a társadalom hétszer nagyobb valószínűséggel használja a “csinos” és “édes” kifejezéseket, amikor lányokkal beszél, a “bátor”, “zseniális” és “innovatív” kifejezéseket, amikor fiúkkal.

Az 5-12 éves lányok háromnegyede (76%) magabiztos a saját kreativitásában, de ez az érzés az életkor előrehaladtával csökken, és a lányok kétharmada gyakran aggódik, ha meg kell osztania az ötleteit, gondolatait. Ezt tetézi a perfekcionizmus és a hibák elkövetése miatti szorongás terhe, amelyet a megkérdezett gyerekek 72%-a él meg. A szülők egyetértenek ezzel, 71 százalékuk szerint a lányok e nyomás miatt nagyobb valószínűséggel tartják vissza ötleteiket.

Maguk a lányok 80 százaléka szerint kevésbé félnének új dolgokat kipróbálni, ha a hibákat inkább tanulási lehetőségként élnék meg, tízből nyolc lány magabiztosabban mutatná meg munkáját, és a fejlődést többre értékelné a tökéletességnél. Tízből kilencen úgy vélik, hogy önbizalmukat növelné, ha a felnőttek a végeredmény helyett inkább a folyamatra összpontosítanának, 86 százalékuk pedig elismeri, hogy így kevésbé aggódnának amiatt, hogy hibáznak. A lányok azt is elmondták, hogy felemelő érzéssel tölti el őket ha munkájukra olyan visszajelzést kapnak, mint “fantáziadús”, “bátor” és “inspiráló”. Amy Morin, pszichológus szerint ez a kutatás is rávilágít arra, hogy mennyire fontos a felnőttek által használt nyelv.

„A fiúkat azért dicsérik, ha bátrak és kockázatot vállalnak, míg a lányok inkább azért kapnak dicséretet, mert udvariasak, gondoskodóak és biztosra mennek, ami fékezheti a kreativitást” – fogalmazott Morin a Parents.comnak.

„A lányok számára elbizonytalanító lehet, ha úgy érzik, hogy erőfeszítéseiket kevésbé jutalmazzák, mint a fiúk hasonló erőfeszítéseit” – mondja Dr. Erisa M. Preston pszichológus. Ráadásul a perfekcionizmus kéz a kézben jár a szorongással, az étkezési zavarokkal vagy a hangulatzavarok kialakulásával. Így hosszú távú, a mentális egészség szempontjából is meghatározó, hogyan vélekednek a gyerekek önmagukról, a társadalom mit vár el tőlük, pusztán a nemük alapján.

(parents.com, lego.com)