Kisgyerek

Meglepő dolog segítheti a könnyebb elalvást

Nem, nem a meditációs zene és nem is a levendula illóolaj. Olvass tovább, ha kíváncsi vagy, mi kell ahhoz, hogy könnyen mély álomba szenderüljön a gyereked!
2018. Május 29.
Meglepő dolog segítheti a könnyebb elalvást

A szakértői javaslatok többsége általában arra fókuszál, hogy hogyan segíthetnénk a gyereknek lenyugodni a nap végén ahhoz, hogy könnyebben elaludjon. Ilyenkor az esti jógától a levendulás gyertyán át a megnyugtató meditációs zenéig sok mindent javasolnak. Mégis, annak ellenére, hogy a relaxáció fontos, egy dologról többnyire megfeledkeznek: a nevetésről!

Ahhoz, hogy megértsük, ez miért fontos, tudnunk kell, hogy a gyermekek kétféleképpen szabadulnak meg az érzelmi terheiktől. Az egyik a sírás. A könny kortizolt (azaz stressz hormont) tartalmaz, ezért mikor a kicsik sírnak, szó szerint a testükben összegyűlt stressztől szabadulnak meg. A másik ilyen feszültséglevezető pedig nem más, mint a nevetés és a játék.

Ha egy gyerek szabadon játszhat, nevethet, sírhat és meleg, szerető, odafigyelő szülők veszik körül, akkor biztos, hogy jól fog aludni.

Nem véletlen tehát, hogy a gyerekek többségére este jön rá a játszhatnék, a kacagás és huncutkodás. Pont akkor, amikor mi azt szeretnénk, ha lenyugodna végre. Ilyenkor emlékeztessük magunkat, hogy ösztönösen pont azt csinálják, amire ilyenkor a legnagyobb szükségük van: feszültséget vezetnek le, hogy aztán jól aludjanak.

Kutatások is bizonyítják, hogy a nevetés csökkenti a vérnyomást és a stressz hormonok szintjét a vérben, ellenben növeli az endorfin és a melatonin (azaz az alvást segítő hormon) termelődését. Egy nagyon érdekes kutatásban például szoptató édesanyákkal nézettek elalvás előtt különböző filmeket. Egy részüknek Charlie Chaplin-t vetítettek, másik részüknek pedig valami egyáltalán nem humoros mozit. Azoknak az anyukáknak, akik Chaplin-t néztek, sokkal több melatonint találtak az anyatejükben, mint azoknak, akik a komoly film nézésére kényszerültek. A nevetés tehát egyértelműen a természet altató kapszulája!

Ha tehát azt szeretnénk, hogy jól aludjon a gyerekünk, hagyjuk lefekvéskor szabadon kacagni! Íme néhány tipp, hogy hogyan adjunk teret ennek az esti rutinban.

1. Hagyjuk, hogy ő irányítson

Amikor egy gyerek azt érzi, hogy a szülő kezében az irányítás, attól ő gyengének és tehetetlennek érzi magát, ergo stresszes és mérges lesz. A nevetés gyógyító erővel bír, ha kicsit hagyjuk, hogy forduljon a kocka. Játsszunk párnacsatát, és hagyjuk, hogy lenyomjon minket! Vagy szándékosan adjunk az esti mese szövegéhez oda nem illő, vicces szavakat a véletlen “bakizás” látszatát keltve. A cél, hogy mindannyian jót nevessünk!

2. Vigyünk egy kis mókát az esti rutinba

A gyerek foga helyett viccből kezdjük el az orrát vagy a fülét mosni, vagy adjuk rá fordítva a pizsamát, és csodálkozzunk, hogy követhettünk el ekkora hibát. Az is megmosolyogtathatja a gyerekünket, ha egy plüssmacit próbáljuk meg lefektetni, majd nagyon meglepődünk, hogy nem is ő a gyerekünk. A nevetés segít majd könnyebben túljutni a kicsi esti rutint övező “nem akarom” időhúzó taktikájáról.

3. Hagyjunk időt rá!

Ha most kezdtük el az esti mókázást, számoljunk vele, hogy a gyerekünk lehet, hogy annyira bele fogja élni magát, hogy egész este játszani akar majd. Azonban ne aggódjunk, ahogy ez is az esti rutin részévé válik, ennek az ideje is csökkenni fog. Tartsunk ki! A lefekvésre való készülődésre pedig kezdjük a szokásosnál 10-15 perccel korábban. Ahogy vége a nevetésnek, adjuk a kicsi tudatára, hogy most már tényleg ideje aludni, közösen lélegezzünk mélyen, olvassunk mesét vagy énekeljünk el egy altató dalt.

(Cikk forrása: mother.ly)

Kapcsolódó cikkeink elalvás témában: