Kisgyerek

Miért akarja a kisgyermekem, hogy állandóan cipeljem?

Már tud járni, egy darabig örömmel ment egyedül, de most állandóan azt akarja, hogy cipeld, ölelgesd. Ismerős helyzet?
2023. Január 18.
Anya a karjában cipeli a kislányát
Kép: Getty Images

Természetes, hogy a kisgyereked ragaszkodó, szeret veled meseolvasás közben összebújni, igényli, hogy ölelgesd. De amikor már kicsit leválik rólad, majd újra egy nagyon intenzív cipelős-ölelgetős korszakba csöppentek, felmerülhet benned, hogy mi lehet ennek az oka. Itt nem alkalmakról van szó, hanem arról a helyzetről, amikor semmit sem tudsz csinálni napközben, mert állandóan rajtad lógna, noha már nem kisbaba.

Számos oka lehet annak, hogy a kisgyermeked kétségbeesetten kapaszkodik beléd:

Kisgyermekkori regresszió. Nehéz dolog nagy gyereknek lenni. Lehet, hogy két világot próbál összekapcsolni: az önálló kisgyermek és az egykori kisbaba világát.

Nagy változások. Ilyen a testvér születése vagy ha új lakásban költöztök. Ez is kiválthat kisgyermekkori regressziót és túlzott ragaszkodást.

Mert hiányzol. Akár a bébiszitterrel volt egy ideig, akár a bölcsődében, amíg te dolgoztál, természetes reakció a különlétre, ha állandó testi kontaktusra vágyik, amikor újra együtt vagytok.

Éhség vagy fáradtság. A kisgyermeked lefekvési rutinjának megváltozása, a napirendből kimaradt alvás vagy a túl gyors ebéd mind extra ragaszkodáshoz vezethet.

Betegség vagy fájdalom. Megfázás, láz, torokfájás vagy akár fogzás szintén lehetséges okai lehetnek ennek a viselkedésnek.

Zavarodottság vagy félelem. Bár már beszél és egyre jobban képes kifejezni magát, de az érzelmek verbalizálása még nehéz feladat. Látott valamit, ami megijesztette, te vagy egyetlen, aki megnyugtathatja.

Hogyan kezeljük a kisgyermek túlzott ragaszkodását?

Mint általában: türelemmel. Ez egy időszak, és mint olyan a fejlődésben, ez is elmúlik. Nyugtasd meg, fejtsd meg, hogy mitől szeretné, ha ölelgetve cipelnéd. Tereld el a figyelmét, például séta közben mutogass neki látnivalókat (nézd, ott egy mókus), énekeljetek. Soha ne utasítsd el, ne mondd neki, hogy ő már ehhez nagylány/nagyfiú. Ehelyett találj ki neki olyan feladatokat, szerepeket, amik megemelik, amiktől büszke nagylány/nagyfiú lehet: hozzon ő is kistáskát, amikor vásárolni mentek, pakoljon ő is, segítsen neked a teendőkben.

Ez a nagyon ragaszkodós időszak egy olyan szakasz, amelyen át kell esnie, mint sok minden máson a fejlődése során.  Addig is, maradjon nyugodt és türelmes és készülj fel arra, hogy hamarosan eljön azaz idő, amikor a gyereked önállóan akarja felfedezni a világot. És amikor ez bekövetkezik, hiányozni fog, hogy már nem ragaszkodik olyan hevesen hozzád.

Forrás: whattoexpect.com