“Az első húsvéti tojásokat évezredekkel ezelőtt, Mezopotámiában festették meg. Hazánkban a csokoládé tojás csak a 19. század közepén jelent meg, melyet akkor még idegenkedve, különös szokásként fogadtak az emberek.
A két világháború között azonban a fogyasztás komolyan fellendült, ami a csomagolásoknak is köszönhető. A neves művészek és grafikusok által tervezett, csodálatosan kidolgozott csomagolópapírokat akkoriban a szaksajtó a világ legjobbjainak ítélte, mely komolyan hozzájárult a csokoládé terjedéséhez” -adott magyarázatot a kérdésre S. Nagy Anikó, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgató-helyettese, muzeológus.
A hagyományoknak megfelelően a festett tojások és a sonka mellett a húsvét elengedhetetlen része az ajándékba adott figurás édesség. “A mindössze 2-3 hetes ünnepi szezonban közel 900 tonna édességet vásárolnak, azaz fejenként közel 10 dekagramm, vagyis 2-3 csokoládé figurát fogyasztanak el ebben az időszakban Magyarországon” – mondta Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke.
Szerencsére egyre több információval rendelkeznek a vásárlók, egyre inkább a minőségi csokoládét választják, amikor húsvéti édességet vásárolnak. Az elmúlt években visszaszorulóban vannak a bevonómasszából készült figurák.
Jól nézd meg a termék összetételét vásárlás előtt, és válaszd a minőségi csokit!
A minőségi csokoládé egészséges, mert:
Minőségi étcsokoládéból otthon különleges bonbonokat, pralinékat, trüffeleket készíthetünk. Ez remek szórakozás, melyben segíthetnek a gyerekek is, a kész édesség pedig az ünnepi asztal dísze lehet.
A minőségi csokoládé szigorú nemzetközi szabványok szerint készül, legdrágább alkotóelemei a kakaómassza és a kakaóvaj. Az ét- vagy tejbevonómasszából készült termékek esetén a kakaóvajat egyéb, olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. Természetesen a bevonómasszából gyártott figurák is megfelelnek az élelmiszeripari követelménynek, amely alapján forgalomba kerülhetnek, azonban beltartalmi és élvezeti értékük alacsonyabb, mint a csokoládéból készülteknek.
Kapcsolódó cikkeink:
Forrás: HáziPatika.com