Kisgyerek

Mikor kezd mondatokban beszélni a gyerek?

Miután a gyermek már megörvendeztetett az első szavaival, és észrevehetően bővülni kezd a szókincse, következő kérdésként felmerülhet, hogy mikor kezd majd néhány szavas mondatokat alkotni, mondatokban beszélni?
2021. Október 07.
Mikor kezd mondatokban beszélni a gyerek? (Fotó: Getty Images)

Mikortól használ mondatokat a gyermek?

A beszédfejlődés szempontjából a 12. hónap és a 24. hónap közötti időszak nagyon izgalmas – egyre több szót használ rendszeresen a gyermek, kétéves korban a szókincse nagyjából 50 szavas. Ebben az időszakban kezdi összeállítani az első mondatait: 18-24 hónapos kora között a kisgyerek egyszerű, kétszavas mondatokat kezd használni. Legyen az “Én játszom.” vagy a “Nincs alvás!”, észre fogod venni, hogy bizonyos kétszavas kifejezéseket újra és újra mond majd.

Ennek az oka az, hogy ebben az időszakban a kisgyermek még nem érti teljesen a szavai jelentését, így gyakran használja ugyanazokat. Sőt, mivel a sírást még mindig egyszerűbb módszernek tarthatja arra, hogy közvetítse az üzenetét, főként ha fáradt, éhes vagy túl sok inger érte, ezért még akkor is üzenhet a könnyekkel, amikor már mondatokban kezd beszélni.

Kétéves korban a gyermek a rövid, két szóból álló mondatokat kérdésekké kezdi alakítani, és az újonnan megtanult szavakat is használja a kétszavas mondataiban.

Összetettebb, több szóból álló mondatok

Amire eléri a hároméves kort, a gyermek igazi kis fecsegő lesz, és elkezd érthető, egyszerű mondatokban beszélni. A 2-3 éves kor között a legtöbb gyermek legalább 200, de akár 1000 szót is használ. Már három-hat szóból álló mondatokban beszélhet ekkor a gyermek, mint például “Anya most eszik”. Egyre inkább fenn lehet tartani vele a beszélgetést: a kisgyerek kérdéseket tehet fel neked, és olyan dolgokról beszélhet, amik korábban történtek vele a nap során.

Négyéves korára ugrásszerűen növekszik a gyermek, és ezzel együtt a beszéde is nagymértékben fejlődik. Már összetett mondatokban is érthetően tud beszélni. Az óvodás el tud mesélni egy teljes történetet, például hogy milyen izgalmas játékokat játszott aznap az oviban – ekkor szinte már minden szava teljesen érthető.

Segítsd a mondatok használatát!

Hogyan segítheted a gyermeked beszédfejlődését, továbbhaladnia a rövid, két-három szavas mondatok időszakán?

  • Ne fejezd be helyette a mondatokat és ne szakítsd félbe. Csalódott, ideges lehet ettől, és lehet, hogy emiatt kevésbé akar majd mondatokban beszélni.
  • Adj minél több lehetőséget a gyermekednek arra, hogy gyakorolja a beszédet. Vonjátok be a családi beszélgetésekbe a pároddal, az idősebb testvéreivel, hogy minél többet cseveghessen.
  • Ebben az időszakban már kerüld a babanyelvet, beszélj világosan és érthetően, teljes mondatokat használva, hogy lássa, hogyan kell összefüggő mondatokat alkotni.
  • Beszélj hozzá minél többet, folyamatosan mondd neki, hogy mit csináltok éppen, például: “Gyere, menjünk végig ezen a soron, mert a másik oldalon vannak a zöldségek. Onnan veszünk paradicsomot, ami kell majd a vacsorához.”
  • Válaszolj az egy-két szavas kifejezéseire is hosszabb mondatokban. Például ha azt kiabálja az étkezőasztalnál, hogy csirke, akkor elmondhatod, hogy: “igen, nagyon finom a csirke, amit vacsorára eszünk”. Ha melléknevekkel is tarkítod ezeket a mondatokat, ő is hamarosan elkezdi majd használni.
  • Kérdezgesd rendszeresen, mert a beszélgetések segítenek fellendíteni a beszédfejlődést, gyakorolni a nyelvi készségeket.
  • Amikor beszél hozzád, a teljes figyelmedet fordítsd felé. Ha elvonja valami a figyelmedet, az övét is el fogja.

Forrás: whattoexpect.comparents.commayoclinic.org