Kisgyerek

Mikor mondja a gyerek a nevét?

A beszédfejlődés egy összetett folyamat és bár meghatározott sorrendben történnek az egyes fázisok, nagy egyéni eltérések jellemzőek. A beszédfejlődés egyik állomása, amikor a baba hallgat a nevére és az is, amikor már nevén nevezi magát.
2022. November 23.
Anya fajátékot mutat a karjában tartott kisgyerekének
Kép: Getty Images

A beszédfejlődés korai szakasza az észlelés, amikor a baba figyel a hangokra. Körülbelül 7-8 hónapos korban a babák jórészt gügyögnek, de ez még nem jelent valódi beszédet. A valódi kommunikáció az, amikor tudatosan megpróbálják kifejezni magukat értelmes szavakkal, amelyeknek a jelentésével tisztában vannak. Ez valamikor 9 és 14 hónapos kor között következhet be, de fontos tudni, hogy hatalmas egyéni eltérések lehetnek, amelyek nem jelentik azt, hogy később bármilyen probléma adódik majd a beszédkészséggel. Azaz nem sokat jelent önmagában az a tény, hogy az egyik gyerek már egyévesen beszél, míg a másik csak másfél évesen.

A babák fejlődésének fontos állomása, amikor felismerik a saját nevüket. Ez valamikor féléves kor környékén következik be (lehet, hogy kicsit előbb és az is, hogy később valamennyivel). Nyilván segítség ebben az, ha gyakran szólítjuk a nevén, mindig ugyanazon és nem használunk hol ilyen, hol olyan becézéseket, amelyekkel csak összezavarhatjuk.

Valamikor a 20.hónap környékén nyelvi robbanás jellemző: óriási mértékben fejlődik a szókincs, kétszavas mondatokat mond, képes kifejezni egyszerű kívánságait és ekkor már a saját nevük is megjelenhet a kimondott szavak között. A beszédfejlődés fontos mérfölköve, amikor már idegenek számára is teljesen érthető a kisgyerek beszéde, ez valamikor – fontos hangsúlyozni most is, hogy nagy egyéni eltérések mellett – 3-4 éves korban következik be.

A beszédfejlődést azzal segíthetjük, ha sokat beszélünk a babához, egészen pici korától, sőt, magzati kortól kezdve. Serkenthetjük azzal, ha énekelünk, mondókázunk, mesélünk, de ennél több fejlesztésre valójában nincs szükség.

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu