Kisgyerek

Ne feledd: ma óraátállítás!

Bár nagy vita van az óraátállítás körül, idén még biztosan előttünk áll ez a feladat: vasárnap hajnalban 3-ról 2-re kell visszaállítani az órát.
2018. Október 27.
Vasárnap egy órával többet aludhatunk!

Az EU által végzett kutatásból kiderült, hogy az emberek 80 százaléka feleslegesnek (sőt akár károsnak) tartja a téli-nyári időszámítást, és a legszívesebben eltörölnék az évente kétszeri óraátállítást. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke éppen ezért ennek megszüntetésére tett javaslatot, így csak a nyári időszámítás maradna. A legújabb hírek szerint erre azonban még várni kell néhány évet, 2021-ben (márciusban, illetve októberben) kellene majd utoljára átállítani az órákat. 

Ha Magyarország a nyári időszámítást választja az új rendszerben (elvileg minden tagország maga dönthet erről), akkor december végén és január elején nagyon későn, 8 óra 30 perc körül kel majd fel a nap, cserébe viszont nem lesz olyan nap az évben, amikor sokkal korábban menne le a nap, mint délután 5 óra. Téli időszámítás alkalmazása esetén felkészülhetünk nyáron a hajnal 4 előtti napfelkeltékre – olvasható a HVG.hu cikkében.

Az óraátállítást az egészségügyi szakemberek szerint is el kellene törölni, mert átmenetileg nagyon megterheli a szervezetet, van, akinek több hétbe telhet az átállás. A megbolygatott biológiai óra rossz közérzetet, fejfájást, dekoncentrációt, ingerlékenységet, az alvási ciklus felborulását okozhatja. A gyerekekre érdemes külön odafigyelni. Fáradtság, nyűgösség jelentkezhet náluk, a negatív hatásokat elkerülhetjük, ha fokozatosan módosítjuk a napi ritmust, 10-15 perccel változtatunk a lefekvés, felkelés, étkezések időpontján, lehetőleg már néhány nappal az óraátállítás előtt.

Ezt is érdemes elolvasni: