Kisgyerek

Néhány tipp azoknak a szülőknek, akiknek a gyereke igazi fekete öves időhúzásban

Ha nálatok is órákig tart az altatás, akkor érdemes néhány praktikát megfontolnod, hogy az estéid ne végtelen harcnak tűnjenek.
2023. Április 17.
Kislány ugrl az ágyon pizsamában
Kép: Getty Images

A te gyereked is profi időhúzásban, főleg, ha az esti lefekvésről van szó? Már mindent kipróbáltál, de valahogy hosszú távon minden marad a régiben, de pedig frusztrált, fáradt és egyre türelmetlenebb vagy. Íme, néhány tipp, amit talán még nem próbáltál ki.

Próbálj meg jobban kapcsolódni a gyerekhez lefekvés előtt

Legyen egy erre külön dedikált időtök: ez egy olyan rövidke 10-15 perces együttlét, amikor csak ketten vagytok, és azt csináltok, amit a gyereked szeretne. A nap bármely pontja megfelelő lehet, játszhattok, beszélgethettek vagy olvashattok. A lényeg, hogy ne a lefekvés időtartama legyen az egyetlen szoros kapcsolódásotok a nap folyamán.

Nevessetek

Sok családban beválik, hogy a lecsendesedés előtt valami vicces dolog történik. Nem feltétlenül dobja fel a gyereket annyira, hogy ne tudjon lenyugodni, bár sokan ezt gondolják, ezért nem is vetik be ezt a trükköt. Nevetve nem lehet durcáskodni, amikor a lefekvésre kerül sor. Ráadásul a nevetés oldja a stresszt, a feszültséget, ami megkönnyíti az elalvást.

Legyen egy láthatatlan zsinórotok

Sok családban az okozza a gondot, amikor a szülő ki akar menni a szobából, de a gyerek még nem alszik. Megbeszélhetitek, hogy te hallasz mindent, van egy láthatatlan zsinór köztetek és pontosan tudni fogod, mikor kell bemenned hozzá.

Tényleg menj be 5 percenként. Hallja, hogy csinálsz valamit a másik szobában vagy mosogatsz a konyhában. Adj neki valamit, aminek olyan illata van, mint neked.

Ha a gyermeked folyamatosan húzza az időt, figyelj arra, hogy az interakcióitok rövidek és unalmasak legyenek. Vezesd vissza az ágyába mindenféle harsányság nélkül. Legyél határozott, de ugyanakkor kedves és együttérző.

Ha nem tudod egyedül hagyni

Ez lehet a legnehezebb része az altatásnak. Bent maradhatsz, mellé feküdhetsz, de az is jó, ha csak ülsz és olvasol. A lényeg, hogy ott vagy, és határozottan, kedvesen emlékeztesd arra, hogy ideje elaludnia. Előbb-utóbb minden gyerek könnyedén fogja venni az elalvást, lehet, hogy nemsokára a te gyerekednek is sikerülni fog.

forrás: todaysparent.com