Kisgyerek

Szabadon a babával, megbízni a tiniben – utazás különféle korosztályokkal

A vakáció a szülőknek nem pihenés, hanem inkább egy idegen, ellenséges közeg, ahol a gyereket életben kell tartani - vélekednek sokan. Éppen ezért nem is indulnak útnak, legalább is távoli úti célokat biztosan nem választanak. Pedig a megfelelő felkészülés csodát hozhat…
2023. Július 20.
utazás gyerekkel
Fotó: Getty

Mióta gyerekem van, a nyaralást igyekszünk barátokkal, kisebb-nagyobb társaságokkal megejteni. Ha több a felnőtt, eloszlik a felelősség és a feladatok száma, a gyerekek pedig jól elvannak egymással (amikor épp nem veszekszenek). De szülőtársakat is kérdeztem arról, ők miben látják a kihívást és a könnyebbséget a nagy családi nyaralásokon.

0-2 éves gyerekkel

A legfiatalabbakkal sok tekintetben a leginkább egyszerű utazni. Ez a korosztály gyakorlatilag teljesen jól elvan anyára és apára kötve akár órákon át (és többnyire külön jegy sem kell nekik, éljen a spórolás). A megfelelő típusú és méretű hordozót – kendőt, karikás kendőt, mei tait, csatos hordozót – elég egyszer megvenni, és onnantól adott a nyugalom. Igazából két dolog fontos a számukra: a kényelem és a megszokott rutin – ha ez teljesül, nem sok vizet zavarnak. Ha tehát csecsemővel vagy egészen kicsi, két éven aluli gyerekkel utazol, igyekezz minél szigorúbban ragaszkodni az otthoni napirendhez, ami biztonságot ad neki. Mielőtt vonatra, buszra, repülőre szálltok vagy autóba ültök – ezt érdemes az alvásidőre időzíteni, ha csak lehetséges –, hagyd, hogy elnyújtózzon egy kényelmes matracon, vagy szabadon kússzon-másszon kicsit.

Fú, én imádtam ezt az időszakot! Ikreink vannak, és iszonyú sokat utaztunk… ugye a két éven aluliaknak még nem kell külön repülőjegyet venni, hanem a szülő ölében maradhatnak végig. Ki is használtuk ezt az időszakot a férjemmel. Azért, hogy ne kelljen sok cuccot vinni, zömében a külföldön élő rokonokat és barátokat látogattuk meg, még autósülést is kaptunk mindig kölcsönbe. A gyerekek szinte végigaludták az utazást, ébredéskor meg ott voltunk nekik mi… no meg egymás. Számomra ez az időszak maga volt a szabadság. Nagyobb gyerekekkel utazni már sokkal macerásabb és persze költségesebb, de azért néha még így is útra kelünk” – mondja Dorka, egy egypetéjű ikerpár édesanyja.

2 és 4 éves kor között

Melyik a világ leggyorsabb szárazföldi emlőse? A másfél éves gyerek, amikor rászólsz, hogy “mutasd, mi van a szádban”. A totyogókor izgalmas időszak, elvégre ilyenkor kezdik el felfedezni a világot a gyerekek. Tele vannak energiával, és ha elfáradnak, nem pihenni vágynak, hanem épp ellenkezőleg: teljesen felpörögnek, míg nem elviselhetetlenül nyűgösek lesznek és kidőlnek. Utazás előtt a korosztály képviselőit célszerű alaposan átmozgatni, így van esély arra, hogy aludni fognak útközben. Egy játszótér, a repülőtéri játszóház, a szálloda medencéje… ráadásul így más szülőkkel is találkozol, akik esetleg megsúgják, mik a legjobb programlehetőségek a közelben, hol vannak gyerekbarát éttermek, büfék. Este még jöhet egy mese, esetleg egy szünidei foglalkoztató vagy kifestő – nincs is vidámabb annál, mint amikor az ülés alól kell szedegetni a kettétört zsírkréta-darabokat!

Fotó: Getty

Fotó: Getty

Két gyerekünk van, másfél év korkülönbséggel, így aztán amikor az egyik két és fél éves volt, a másik négy. A két gyerek totális ellentéte egymásnak. A nagy igazi Buddha, aki órákig elvan azzal, hogy egy szép selyemszálat nézeget és simogat, gyönyörködik benne. A kicsi maga a tornádó, őt még rajzfilmmel se lehet tizenöt percnél hosszabb időre leültetni. Egyszer repültünk, attól teljesen kiborult, a felszállás és leszállás ideje alatt is mászkálni akart. Azóta tudom, hogy vele inkább vonatozni érdemes, ahol szabadon járkálhat végig. Tavaly hálókocsis nyaraláson voltunk Horvátországban, azt imádta mindkét gyerek, és mi is. Idén az utószezonban biztosan megyünk egy ugyanilyen vonatos útra” – vallja be Erika, akinek mindkét csemetéje rajong a vonatokért. 

Nagyobbacska óvodásokkal és kisiskolásokkal

Ezt a korosztályt már be lehet vonni az utazás megtervezésébe. Érdemes nekik több opciót is ajánlani, hiszen ha ők maguk is szervezők, sokkal lelkesebben vesznek majd részt a programokban. A kihívást az adja, hogy ennek a korosztálynak már esze ágában sincs aludni útközben, ők mindent látni akarnak. Ha azonban hosszú órákon át képernyő előtt vannak, akkor nyűgössé válhatnak, míg mások számára ingerszegény megoldás ez.  Mi az öt és nyolc közötti minicsapatnak idén kártyát és társasjátékokat vittünk, amire nagy szükség is volt, hiszen egy késés miatt négy és fél órát töltöttünk a repülőtéren. Az Uno és a Ki nevet a végén két egyszerű, de szórakoztató játék, amit a felnőttek is élveznek (de több társasnak is van utazós, mágneses miniváltozata). Bármit is választasz, fontos, hogy a szabályok egyszerűek és könnyen megjegyezhetőek legyenek, mert a fáradt, nyűgös gyerek egy ponton az élő fába is bele fog kötni, és ugye, nem akarsz hisztit.

A kilenc évesem imád olvasni, ami korosztályára sajnos nem igazán jellemző. Azonban azt vettem észre, hogy utazás közben nem jó, ha olvas: rázkódik, beüti a fejét, rosszul lesz, ráadásul olyan sok az inger, hogy nem tud figyelni a könyv tartalmára, ezért ingerültté, feszültté válik. Így aztán van, hogy én olvasok fel neki repülés vagy vonatozás közben, mert sokkal rutinosabb vagyok, és ő közben tudja az utat figyelni. Később aztán a szálláson vagy a strandon, nyugodt körülmények között ő maga folytatja az olvasást” – így Csaba, egy kilenc éves fiú édesapja.

Tinikkel

Eljön az a pont, amikor már nem lesz olyan vonzó a szülőkkel nyaralni, de azért a tizenkét-tizenhat évesek legtöbbször még örülnek, ha a kötelező nyári tábor helyett egy tengerpart kempingben lazulhatnak, ahol van tinidiszkó. A siker záloga, hogy a gyerek minél több részt vállaljon a tervezésből, az első pillanattól fogva. Hova szeretne menni, mit szeretne látni? Nyugodtan hagyd, hogy akár egy egész napot ő tervezzen meg: már tud számolni, a költségkeretet is megadhatod. Ez az az időszak, amikor egy nyári élmény az egész életét megváltoztathatja. Az egyik barátnőm kiskamasza néhány évvel ezelőtt beleszeretett egy olasz fiúba, akivel néhány hónapig leveleztek, aztán elhalt a kapcsolat. A ma már tizennyolc éves lány azonban most, öt évvel később felsőfokú nyelvvizsgát tett olaszból… és alighanem ezen a vonalon tanul majd tovább. Egy másik ismerős kamaszfiúra olyan nagy hatással volt a tunéziai magyar idegenvezető, hogy ő is ezt a pályát választotta: nemrég kezdett el túrákat vezetni Budapesten. 

Fotó: Getty

Fotó: Getty

Nálunk a fél család szlovén, így rengeteget járunk Szlovéniába, általában autóval, két kamasszal. Egy ideje viszünk kispajtást is, még jobban elvan a lányom, a nagyfiam pedig már önjáró, neki helyi barátai is vannak. A gyerekek végigülik az utat, nyomkodják a telefonjukat, még ők mondják, hogy ne álljunk meg túl sokszor, haladjunk. Aztán mire megérkezünk, a helyszínen már jönnek-mennek. Elengedjük őket a környéken, bízunk bennük, és még soha nem éltek vissza ezzel” – mondja Timi.

Bármilyen korosztállyal utazol is, a legfontosabb az, hogy te magad igyekezz megőrizni a nyugalmadat, bármi történjék. Ehhez elengedhetetlen, hogy ne cipelj túl sok holmit, ne maradj éhes és szomjas (legalább energiaszelet és egy vizes palack legyen nálad mindig), és ne ragaszkodj semmi olyasmihez, ami nem életbevágóan fontos. Nyár van ilyenkor belefér, hogy pizzát vagy sajtburgert egyen a gyerek, netán a megszokottnál később kerüljön ágyba.