Pénztárca

21 forint emelést kapott a tanárnő, felmondott

Péntekig minden pedagógusnak meg kellett kapnia az új szerződési ajánlatát - több százan biztosan felmondanak.
2023. Szeptember 30.
szerződés
Fotó: Getty

Szerdán beadta a felmondását az egyik olyan pedagógus, akinek júliustól bruttó 21 forinttal nőtt a fizetése, jövőre pedig várhatóan bruttó 450 ezer forintot keresne, írja a telex a Hvg.hu-ra hivatkozva. A tanár azt mondta, hogy „a várható 450 ezres” fizetést is megalázónak érzi, főleg úgy, hogy egy gyakornok alig keres nála kevesebbet. Idén még nagyobb a különbség köztük, mert neki 24 órát, egy gyakornoknak 20 órát kell dolgoznia csaknem ugyanakkora összegért.

Mint ismeretes a státusztörvény értelmében minden tanár kinevezésmódosítást kapott arról, hogy 2023. július 1-ig visszamenőleg a státusztörvény arra vonatkozó paragrafusában szereplő – a gyakornoki 400 ezer forinttól a kutatótanári 640 ezer forintig terjedő – minimumokhoz hogyan „passzintották hozzá” az illetményét – magyarázza Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által működtetett Ne Ddolgozz Ingyen oldal.

– Egészen elképesztő kinevezésmódosításokat kapunk – írják. – A legalacsonyabb gyakornoki 400 ezer forint utáni kategóriában, a Pedagógus I.-ben lévő tanár 410-460 ezer forint körüli összegekről kap „ajánlatot” és annyi. Semmiféle előmenetel és a majdani léptetés reménye se – idézi a Népszava a felhívást. Példaként egy Váci Tankerületi Központ területén dolgozó pedagógus illetményét hozzák, akinek az ágazati szakmai, gyógypedagógiai pótlékkal együtt bruttó 21 forinttal fog emelkedni a fizetése 409 979 forintról kereken 410 000 forintra.