Pénztárca

Fizetéscsökkentéssel büntetnék a “nem megfelelően” teljesítő tanárokat

A következő tanévtől a munkáltatók az érintett tanítók illetményét a rendeleti sávhatár alatt, de még a törvényi sávhatáron belül állapíthatják meg.
2024. Január 05.
iskola
Fotó: Getty

Az új pedagógusi teljesítményértékelési rendszer idén ősszel tervezett bevezetését követően, 2025 szeptemberétől lesz lehetőségük a munkáltatóknak, így például a tankerületi központoknak arra, hogy bizonyos határon belül csökkentsék azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik az értékelés során alacsony szinten teljesítettek – derül ki a Belügyminisztérium (BM) Népszava érdeklődésére küldött válaszából.
De vajon kik számítanak gyengén teljesítőnek? A szempontrendszert bonyolult, de összesen 100 pontot lehet majd szerezni; akik minimum 80 pontot elérnek, ők a kiemelkedőek; 50-79 pont között átlagos a teljesítmény; 50 pont alatt pedig alacsony, vagy ahogy a tervezet fogalmaz, „fejlesztendő teljesítményszintű” a pedagógus.
A fizetésekről az úgynevezett státusztörvény rendelkezik, amely a tanárok besorolásától függően állapítja meg a sávhatárokat. Például egy Pedagógus I. fokozatba tartozó tanár bérezésének alsó határa bruttó 410 ezer forint, egy Pedagógus II. besorolásúé bruttó 430 ezer forint – részletezi a napilap.
Idén januártól 32,2 százalékos átlag béremelést ígértek a tanároknak, így például a Pedagógus I. besorolású tanárok bére minimum bruttó 538 ezer forint, a Pedagógus II. fokozatba tartozóké bruttó 555 ezer forint lesz. A teljesítményértékelés szempontjából mindez azt jelenti, ha mondjuk egy Pedagógus I. besorolású tanár bérét rendeletileg bruttó 538 ezer forintban állapítják meg, de később nem ér el megfelelő pontszámokat a teljesítményértékelés során, fizetését 2025 szeptemberétől a törvényben meghatározott alsó határig, vagyis bruttó 410 ezer forintig lehet csökkenteni – hoz példát a Népszava.
A szakszervezetek a koncepció megjelenése óta tiltakoztak ez ellen.