Pénztárca

Ilyen pénzekre számíthatsz, ha babát tervezel

Már a babatervezés időszakában jó, ha tudod, milyen támogatásokra számíthatsz, milyen feltételekkel.
2023. Április 25.
Fiatal pár számol
Kép: Getty Images

Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a babavárás alatti támogatások, amelyek kaphatsz, illetve azokat is, melyeket a baba megszületése után közvetlenül igényelhetsz vagy automatikusan járnak.

Babaváró hitel

Maximum 10 millió forint, ami szabadon felhasználható és 20 évre is felvehető.

Kik igényelhetik? Házasok, ha legalább az egyik fél 18 és 41 év közötti, emellett köztartozásmentesek, mindkettőjüknek magyarországi lakcíme van, és legalább az egyik fél 3 éves tb-jogviszonyának vagy felsőoktatási tanulmányának igazolása szükséges hozzá.

Amennyiben a hitelszerződés aláírását követő 5 éven belül babátok születik és a születés követő 180 napon belül bemutatjátok a hitelintézetnek a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, lakcímét igazoló hatósági igazolványát és adóigazolványát, vagy eléri a 12 hetes magzati kort, a törlesztés kérelemre 3 évre szüneteltethető. Második gyereknél elengedik a tartozás 30 százalékát, a harmadik babánál pedig a teljes hiteltartozást.

Családi adókedvezmény

Már a terhesség 91. napjától kérhetitek, bármelyik szülő igényelheti. Ehhez egy szakorvosi igazolásra van szükség, amit az igénylésnél kell bemutatni. A családi adókedvezmény plafonja a gyerekek számától függ és azt jelenti, hogy kevesebbet kell adózni és járulékot fizetni.

Mekkora összeg ez havi szinten? 1 gyereknél 10.000 Ft-tal, 2 gyereknél 40.000 Ft-tal, 3 vagy több gyerek esetén gyerekenként 33.000 Ft-tal többet jelent.

A kedvezményt közösen is érvényesíthetitek.

Az igényléshez egy nyilatkozatot kell benyújtani a munkaadónál. Sokan nem tudják, hogy utólag is visszaigényelhető a fenti összeg az előző évre vonatkozó adóbevallás benyújtásakor.

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás egy egyszeri pénzjuttatás, amit a szülés utáni 6 hónapban lehet kérni. Az igénylés leadható a kismama munkahelyén, amennyiben kifizetőhely. Ha nincs ilyen lehetőség, akkor az illetékes járási hivatalhoz kell eljuttatni a „Kérelem anyasági támogatás megállapítására” formanyomtatványt postai úton, elektronikusan ügyfélkapun keresztül vagy személyesen. Amit mindenkinek csatolnia kell, az a személyi igazolvány és a terhesgondozáson való részvételre vonatkozó igazolás másolata.

Mekkora összegre számíthatsz? 64.125 Ft-ra. (Az öregségi nyugdíj minimum 225%-a számolnak, ami évek óta 28.500 Ft.)

Születési támogatás

A születési támogatást, más néven kelengyepénzt az illetékes önkormányzatnál kell igényelni a szülést követő 60 napon belül (van, ahol 180 nap), tehát nem jár automatikusan. Hogy melyik önkormányzathoz kell fordulni, azt az állandó lakcím határozza meg.

Olyannyira nem jár automatikusan, hogy van olyan önkormányzat, település, ahol egyáltalán nem adnak kelengyepénzt. Ezen felül önkormányzatonként változó az összeg és az igénylés szabálya is. Sok helyen egy főre jutó nettó jövedelemhez kötik a jogosultságot, máshol nincs különösebb feltétel, ezért mindenképp tájékozódás szükséges az illetékes önkormányzatnál.

CSED

A csecsemőgondozási díj kezdete legkorábban a baba várható születési dátumától visszaszámolt 28. nap, de legkésőbb a születéskor mindenképpen megkezdődik. Összesen 168 napig jár. A CSED-et csak az anya igényelheti, az apa csak speciális esetekben.

Csak akkor kérheted a csedet, ha a baba születése előtti 2 évben volt legalább 365 nap biztosított jogviszonyod. 2021 júliusa óta a bruttó bér 100%-ával számolhatsz, amiből csak a 15 százalékos szja-t vonják le. Az utolsó 180 naptári napi átlagkeresetet veszik a számítás alapjául.

2023-tó fontos változás, hogy amennyiben az anya érvényesítheti a 30 év alatt gyermeket vállaló nők szja-mentességét, úgy a bruttó bére 100%-át megtarthatja nettóban.

A CSED összege 2023-ban változatlanul havonta egyszer, utólag, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kerül folyósításra, postai úton vagy banki átutalás útján.

A CSED kérelem benyújtása az egészségbiztosító által kijelölt formanyomtatvány kitöltésével történik („Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához” c. nyomtatvány), őstermelő/vállalkozó anya esetén önfoglalkoztatói kérelem kell (“Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, örökbefogadói díj, baleseti táppénz igényléséhez” c. nyomtatvány), GYED-del egyszerre folyósított CSED kérelem esetén pedig a “Nyilatkozat csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj együttes igényléséhez” szükséges.

A CSED igényléséhez a kérelmet a biztosított anya foglalkoztatójánál kell leadni.

GYED

A CSED időtartama után a szintén TB-jogviszonyhoz GYED, azaz a gyermekgondozási díj vehető igénybe, ami mellett az anya korlátlan időtartamban végezhet kereső tevékenységet. A GYED maximumösszege a mindenkori minimálbér duplájának a 70%-a. A minimálbér 2023-ban bruttó 232.000 Ft, ennek az összegnek a duplájának a 70%-a a bruttó 324.800 Ft, ebből 15% SZJA és 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra, így a GYED 2023 nettója maximum 243.600 Ft havonta.

A számítás során az igénylő utolsó 180 napi átlagkeresetét veszik alapul.

A GYED egy havi rendszerességgel, postai úton vagy banki átutalással kifizetett juttatás, rendszerint a hónap első munkanapján várhatjuk az érkezését.

A GYED a gyermek féléves korától a 2. életévének betöltéséig, ikreknél pedig a gyermekek 3. életévének betöltéséig jár.

CSOK

Csak (új vagy használt) ingatlanvásárlásra vagy felújításra, bővítésre lehet felhasználni a családi otthonteremtési kedvezményt, ami egy vissza nem térítendő támogatás. Igényelhető már meglévő gyerekre is, de vállalt babára is. Meglévő gyereknek számít a betöltött 12 hetes magzat. Házas- vagy élettársak, egyedülálló szülők is élhetnek a lehetőséggel.

Mekkora összeggel kalkuláljunk?

  • Ha 1 gyermek van, akkor 600 ezer vehető fel használt és új ingatlanra is.
  • Ha 2 gyerekkel számolunk, akkor használtra 1.430.000 Ft, újra 2.600.000 Ft kérhető.
  • Ha 3 gyerek van/lesz, akkor használtra 2.200.000 Ft, újra 10 millió Ft igényelhető.
  • 4 gyerek esetén ugyanez használtnál 2.750.000 Ft, újra viszont ugyanannyi, mint a 3 gyerekeseknél, azaz 10 millió Ft.

Miután megkaptuk a CSOK-ot, lakcímkártyával igazolni kell, hogy ott lakunk, ennek 10 évig így is kell maradnia. Van pár feltétel az ingatlanra vonatkozóan is, ezeket érdemes ellenőrizni vásárlás előtt. Lényeges, hogy CSOK tetőtérépítésre, bővítésre is használható ugyanolyan összeggel, mint a használt ingatlanvásárlásnál.

A CSOK hitelintézeteknél igényelhető.

A falusi CSOK csak bizonyos településeken igényelhető – 1 gyerek után 600 ezer, 2 gyerek után 2.600.000 és 3 vagy több gyerek után 10 millió Ft kérhető vásárlással összekötött korszerűsítésre, felújításra. Ha már meglévő ingatlant bővítenénk, újítanánk fel, akkor a fenti összegek felével kalkulálhatunk.