Pénztárca

Már tízmillióba is kerülhet egy átlagos esküvő

Négymilliót szánnának rá, de ez sokszor már kevés.
2023. November 01.
esküvő
Fotó: Getty

Tavaly még ki lehetett hozni egy 70 fős lagzit 6-7 millió forintból, minden szükséges kellékkel és vacsorával. Ugyanezért állítólag ma már tízmillió forint feletti összeget fizetnek a párok, és akkor még nem beszéltünk az extra igényekről – írja a 24.hu.

A lap megkérdezte a témáról Csobán Éva esküvőszervezőt, aki szerint számos oka van a jelentős árnövekedésnek. Például az élelmiszerek drágulása, az energiaárak, a benzinár-emelkedés és a KATA megszűnése.

A szakember úgy véli, a párok kénytelenek alkalmazkodni az esküvők drágulásához, az egyik új tendencia pedig az lett, hogy kevesebb vendéget hívnak meg. Tapasztalata alapján míg korábban száz fős lakodalmakat szerveztek a párok, most már inkább 60-70 fős esküvőkben gondolkodnak, a költségek csökkentése végett, de nem ritka a 30-40 fős lagzi sem. A párok egyébként általában 4-6 millió forinttal terveznek, ám az álmaik rendezvénye ennyiből sokszor már nem jön ki.

Minden igények kérdése persze: aki megelégszik egy éttermi ebéddel és egy, a péntek esti szokásosnál csak kicsit nagyszabásúbb különtermi bulizással, az egymillióból is kijöhet – nem beszélve a négyszereplős-farmeros vagy a külföldön, kettesben tartott nagy napokról.