Pénztárca

Sokkal kevesebb élelmiszert veszünk – az elmúlt húsz évben nem volt ekkora zuhanás

De még hasonló csökkenésre sem volt példa.
2023. Február 07.
szupermarket
(Kép forrása: Getty Images)

A statisztikai hivatal adatai szerint decemberben közel 4 százalékkal csökkent a hazai üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz képest, számolt be róla a G7. A kiskereskedelmi forgalom ilyen mértékű visszaesése egyáltalán nem általános, ennél nagyobb mértékű csökkenés csak a 2008-as válságot követően és a koronavírus-járvány alatti komolyabb lezárások idején történt.

De nem minden területen volt csökkenés, elég eltérő volt a forgalom az egyes szegmensekben. A portál szerint például használt áruból, ruházati termékekből, számítástechnikai cikkekből és gyógyszerből többet vásároltak, mint egy éve, míg bútorból és könyvből kevesebbet.

Az viszont szokatlan, hogy mennyiségben az élelmiszer jellegű vegyes kereskedések forgalma csökkent a leginkább.

A visszaesés 10,5 százalékos volt az ilyen típusú üzletekben, ennél nagyobb mértékű zuhanás pedig egyszer sem volt az elmúlt húsz évben, írja a G7. (A portál hozzáteszi, hogy a KSH 2000-től teszi elérhetővé a kiskereskedelmi forgalom adatait.) De hasonló csökkenésre sem volt még példa – a korábbi rekord 2009 novemberében volt, akkor mértek 7,9 százalékos csökkenést.

A szintén több évtizedes inflációs rekord miatt eközben értékben viszont kifejezetten nagyot nőtt ezeknek az üzleteknek a forgalma. Decemberben 650 milliárd forintot hagytak az emberek az élelmiszerboltokban, ami a korábbi csúcsnál közel 120 milliárd forinttal több.

Ha az élelmiszerjellegű vegyeskereskedések mellett a külön kategóriába sorolt, ital és dohányárut értékesítő kereskedelmi egységeket is nézzük az elemzésben, hiába nőtt kissé az utóbbiak forgalma de a kettőben együttes így is több mint 8 százalékos a visszaesés, ami szintén bő húszéves rekord.

Forrás: G7