Spenótos-gombás-kecskesajtos frittata
Tudtad, hogy a tojás és a gomba remek D-vitamin források? Kutatások szerint a szervezet megfelelő D-vitamin szintje növeli a lombikprogramok sikerességét.
Hozzávalók:
1/3 csésze teljes tej
ź csésze görögjoghurt
6 nagy tojás, felverve
1 tk bors
negyed tk só
2 ek olívaolaj
fél csésze apróra vágott vöröshagyma
3 csésze fehér vagy barna csiperkegomba, felszeletelve
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 csésze friss spenót megmosva
2 ek friss kakukkfű apróra vágva (vagy ž tk szárított kakukkfű)
fél csésze morzsolt kecskesajt
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Egy nagy tálban keverd össze a tejet és a joghurtot. Add hozzá a tojásokat, a sót, borsot, és keverd jól össze az egészet.
2. Egy kb. 30 centi átmérőjű serpenyőben kezdd el közepes lángon felhevíteni az olívaolajat. Helyezd bele a hagymát és a gombákat, és süsd addig, amíg a hagyma üvegesre párolódik, a gomba pedig kissé megpirul (10 perc). Vedd alacsonyra a hőfokot, és add hozzá a fokhagymát, a spenótot és a kakukkfüvet, és süsd újabb 2-3 percig.
3. Öntsd a serpenyőbe a tojásos mixet is, és szórd meg a tetejét a kecskesajttal. Majd helyezd a serpenyőt a sütőbe körülbelül 20 percre, amíg a tojás teljesen át nem sül. Szeleteld, és tálald melegen.
Tápanyag információ:
Kalória: 170, Zsír: 13g (telített 4,5g), Protein: 10g, Szénhidrát: 5g, Rost: 1g, Kalcium: 77mg, Vas: 1,2 mg, Nátrium: 210 mg, Folsav: 0.045 mg
Barackos-lenmagos sült zabkása
A teljes kiőrlésű gabonák, az egészséges zsírok és gyümölcsök nagyszerű termékenységfokozó választássá teszik ezt a mennyei reggelit. A benne található extra adag protein pedig segít egész délelőttre kiegyensúlyozni a vércukorszinted, így messzire elkerülnek majd a falásrohamok.
Hozzávalók:
2 csésze zabpehely
fél csésze őrölt lenmag
negyed tk só
1 és egynegyed tk szódabikarbóna
1 tk őrölt fahéj
2 konzerv lecsepegtetett és kockára vágott őszibarack
fél csésze cukrozatlan almapüré
1 nagy tojás, felverve
2 ek vaj, felolvasztva
fél csésze barnacukor
1 tk vaníliakivonat
fél csésze teljes tej
fél csésze dió (vagy bármilyen más olajos mag pl. pekándió vagy pisztácia) felaprítva
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra, és egy 20×20 centis üveg edényt fujj be főzőspray-jel (vagy kend ki olívaolajjal).
2. Egy közepes méretű tálban keverd össze a zabpelyhet, a lenmagot, sót, szódabikarbónát és a fahéjat.
3. Tedd félre.
4. Egy másik nagyobb tálban keverd össze a szeletelt barackot, az almapürét, a tojást, az olvasztott vajat, barnacukrot, vaníliát és a tejet. Majd öntsd a száraz keveréket a nedveshez, és alaposan keverd el az egészet. Add hozzá az apróra vágott diót is. Ezután öntsd a kikent üveg edényedbe a masszát, és süsd 40-50 percig (míg a teteje meg nem barnul egy picit).
5. Vedd ki az edényt a sütőből, és hagyd kihűlni (10 perc). 8 adag lesz belőle.
Tápanyag információ:
Kalória: 240, Zsír: 12g (telített 3g), Protein: 6g, Szénhidrát: 30g, Rost: 5g, Kalcium: 58mg, Vas: 1,8 mg, Nátrium: 280 mg, Folsav: 0.011 mg.
Kapcsolódó cikkeink termékenységfokozás témában:
7 szuper termékenységfokozó tipp