Teherbeesés

30 éves embriókból születtek ikrek

Az ikrek születése egy új rekordot is jelent, ugyanis ők lettek a valaha volt leghosszabb ideig lefagyasztott embriókból született babák.
2022. November 21.
ivf
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Rachel és Philip Ridgeway néhány hete, október 31-én világra jött ikerbabái, Lydia és Timothy olyan embriókból születhettek meg, amelyeket 30 éve, 1992 áprilisában fagyasztottak le. A korábbi ismert rekorder Molly Gibson, aki 2020-ban született, egy közel 27 éve lefagyasztott embrióból, írja a CNN health.

A babák apja, Philip Ridgeway elmondta a CNN-nek, hogy ő mindössze 5 éves volt, amikor az embriókat lefagyasztották.

„Bizonyos értelemben ők a legidősebb gyermekeink, bár ők a legfiatalabbak is” – idézi a portál Philip-et. A családnak négy másik gyermeke van, akik 8, 6, 3 és 2 évesek, és egyikük sem IVF-en vagy donor embrión keresztül fogant.

Az embriókat eredetileg egy névtelen házaspár számára fagyasztották le 1992-ben, majd 2007-ben kerültek át az Országos Embrióadományozó Központhoz (National Embryo Donation Center) – a névtelen házaspár annak a reményében adományozta a központnak, hogy esetleg egy másik pár élhet majd a beültetés lehetőségével.

Amikor valaki IVF kezelésen esik át, sok esetben több petesejtet szívnak le tőle és termékenyítenek meg, mint amennyit aztán beültetnek. A további embriók a jövőbeli beültetés lehetősége miatt, vagy kutatásra ajánlott céllal lefagyasztva tárolhatók, de az Egyesült Államokban akár olyan személyeknek is adományozhatók, akik gyermeket szeretnének. Ez történt a Ridgeway család esetében, egy knoxwill-i keresztény vezetésű szervezet, az Országos Embrióadományozó Központon keresztül.

Az adományozás után öt embriót olvasztottak ki február 28-án a beültetéshez, de kettő nem volt életképes. Szakmai szervezetek, mint az Amerikai Reproduktív Orvoslás Társaság (American Society for Reproductive Medicine) és az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention) egyszerre egy embrió beültetését szokták javasolni, az esetleges komplikációk kockázatának csökkentése érdekében.

Orvosa azt javasolta Rachel Ridgeway-nek, hogy csak két embriót ültessenek be, a nő azonban úgy döntött, hogy megpróbálkozna mindhárom embrió egyidejű beültetésével. A március 2-ai beültetést követően később két embrió sikeresen beágyazódott és fejlődött tovább. Az ikrek október végén születtek meg – Lydia 2580 grammal, Timothy pedig 2920 grammal jött világra.