Teherbeesés

A fogamzásgátló tényleg jó pattanásra?

Miközben az aknénak számos típusa ismert, és a kialakulás okai is nagyon különbözőek lehetnek, sok nő küzd a hormonális okok miatt kialakult, makacs pattanásokkal. Vajon valóban segít ilyen esetekben a fogamzásgátló tabletta?
2019. November 11.

Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza járta körbe a kérdést.

Hormonális okok a pattanások kialakulása mögött

Bizonyos hormonok, például a tesztoszteron termelődésében beállt változás gyakran vezet pattanások megjelenéséhez a nőknél. Ennek az az oka, hogy a magas tesztoszteronszint stimulálhatja a faggyútermelődést. Amennyiben túl nagy mennyiségű faggyú termelődik, és az elhalt hámsejtek sem tudnak leválni a bőr felszínéről, akkor egy lágy “dugó” alakul ki, mely a bőrön lévő baktériumok ideális táptalaja. Emiatt a bőr könnyen be is gyulladhat és megjelenik az akne. Ilyen esetekben sok hölgy azt tapasztalja, hogy a szokásos pattanás ellenes szerek (lemosó, tisztító- és szárító készítmények) nem segítenek, hiszen az ok mélyebben keresendő. Megfelelő kivizsgálás után a bőrgyógyász éppen azért rendelheti el fogamzásgátló tabletta szedését, mert a megbillent hormonális egyensúly visszaállítása a cél.

Az American Academy of Dermatology ajánlása szerint a makacs aknéval küzdő nőknek –  különösen, ha a pattanásosság az arc alsó részét, az állvonalat, a nyakat, a hátat érinti – ajánlatos megpróbálkozni a hormonális hatású kezeléssel. A szakmai szervezet azonban hangsúlyozza, hogy ez a megoldás főként akkor jöhet szóba, ha más módszerek nem segítettek.

Milyen fogamzásgátló lehet hatékony?

– Számos hormonális fogamzásgátló elérhető, de az aknék ellen leginkább a kombinált készítmények válnak be, amelyek ösztrogént és progeszteront is tartalmaznak – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. Természetesen a bőrgyógyászati okból szedett tabletták is akkor a leghatásosabbak, ha az előírásoknak megfelelően, mindennap azonos időben veszik be őket, és ha az orvos úgy rendeli, más gyógyszerekkel vagy kezelésekkel együtt alkalmazzák. Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy ezek a készítmények mellékhatásokkal is járhatnak, mint például a köztes vérzés, a mellérzékenység és – növekedés, a fejfájás, a hányinger, a súly- és a hangulati változások. Ezek az esetleges mellékhatások néhány hét alatt elmúlhatnak, ám ha mégsem, erről egyeztetni kell a kezelőorvossal, hiszen ilyenkor szóba jöhet a szerváltás.

A megoldás sokszor összetett

A hormonális okok miatt kialakult aknék kezelése természetesen személyre szabott, és arra is fel kell készülni, hogy akár több hétig is eltarthat, míg rendeződik a probléma. Rózsa doktornő szerint teljesen érthető, hogy a nőket komolyan frusztrálja egy ilyen helyzet és minél előbb szeretnének megszabadulni a pattanásoktól, de fontos, hogy betartsák az orvosi utasításokat és az szakszerű ellátás mellett figyeljenek az általános szabályokra is.

Vagyis ne nyomkodják, ne kaparják el a pattanásokat, naponta kétszeri langyos vízzel és esetleg az egyeztetett lemosó termékkel mossák le az érintett bőrfelületet, esténként alaposan távolítsák el a sminket, kerüljék a túl erős bőrápoló szereket és a túl hosszan tartó napfürdőzést, valamint rendszeresen mossanak kezet. Megfelelő együttműködéssel és kitartással a makacs, feltűnő pattanásoktól is jó eséllyel meg lehet szabadulni, ami nagyon pozitívan hathat az önbizalomra is.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Dermatica