Teherbeesés

Új tanulmány kapcsolja össze a fogamzásgátló tablettákat és a depressziót

Régóta kérdés, hogy a fogamzásgátló tabletták negatív hatással lehetnek-e a mentális egészségre, akár depresszióhoz is vezethetnek. Most egy új, átfogó tanulmány talált kapcsolatot a depresszió és a fogamzásgátló tabletta között.
2023. Július 05.
Tabletta nő
Kép: Getty Images

Bár sok nő dönt a fogamzásgátló tabletták használatának abbahagyása mellett éppen a hangulatukra gyakorolt hatása miatt, eddig a kutatásokból kirajzolódó kép nem volt egyértelmű. A most az Epidemiology and Psychiatric Sciences című szaklapban megjelent tanulmány az egyik legnagyobb és legszélesebb körű eddigi kutatás, amely több mint negyedmillió nőt követett nyomon a születéstől a menopauzáig.

A kutatók adatokat gyűjtöttek a fogamzásgátló tabletták használatáról, arról, hogy mikor diagnosztizálták ezeket a nőket először depresszióval, és mikor tapasztalták először a depresszió tüneteit anélkül, hogy diagnózist kaptak volna. A vizsgált fogamzásgátló módszer a kombinált fogamzásgátló tabletta volt, amely progesztogént – a progeszteron hormonhoz hasonló vegyületet – és ösztrogént tartalmaz.

A progesztogén megakadályozza a peteérést és sűríti a méhnyak nyálkáját, hogy megakadályozza a spermiumok méhbe jutását. Az ösztrogén pedig elvékonyítja a méhnyálkahártyát, hogy megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

„Bár a fogamzásgátlásnak számos előnye van a nők számára, mind az orvosoknak, mind a betegeknek tájékozódniuk kell a jelen és a korábbi kutatások során azonosított mellékhatásokról” – mondja Therese Johansson, az Uppsalai Egyetem Immunológiai, Genetikai és Patológiai Tanszékének munkatársa, a tanulmány egyik vezető kutatója.

Ezek lehetnek a mellékhatások

A tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik tinédzserként kezdtek el fogamzásgátló tablettát szedni, 130 százalékkal magasabb volt a depresszió tüneteinek előfordulása.

„A fogamzásgátló tabletták tinédzserekre gyakorolt erőteljes hatása a pubertás okozta hormonális változásoknak tulajdonítható” – mondja Johansson.

A kutatók azt találták, hogy a depresszió előfordulása csökkent, amikor a nők az első két év után is folytatták a fogamzásgátló tabletták használatát. A fogamzásgátló tablettát használó tinédzsereknél azonban még a tabletta abbahagyása után is nőtt a depresszió előfordulása, ami a fogamzásgátló tablettát használó felnőtteknél nem volt megfigyelhető.

„Fontos hangsúlyozni, hogy a legtöbb nő jól tolerálja a külső hormonokat anélkül, hogy negatív hatásokat tapasztalna a hangulatára, így a kombinált fogamzásgátló tabletták sok nő számára kiváló lehetőséget jelentenek – mondja Johansson. A fogamzásgátló tabletták lehetővé teszik a nők számára, hogy elkerüljék a nem tervezett terhességet, és megelőzhetik a nőket érintő betegségeket is, köztük a petefészekrákot és a méhrákot. Egyes nőknél azonban a fogamzásgátló tabletták használatának megkezdése után megnőhet a depresszió kockázata.”

A tanulmány eredményei arra mutatnak rá, hogy az egészségügyi szakembereknek jobban tudatában kell lenniük a depresszió és a fogamzásgátló tabletták használata közötti lehetséges kapcsolatokról. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy fontos, hogy az egészségügyi szolgáltatók tájékoztassák a fogamzásgátló tabletták használatát fontolgató nőket a gyógyszer mellékhatásaként jelentkező depresszió lehetséges kockázatáról.

A tanulmány a kombinált fogamzásgátló tablettákat vizsgálta, nem tért ki más fogamzásgátlási lehetőségekre.

forrás: medicalxpress.com