Teherbeesés

Asherman-szindróma: a meddőség lehetséges oka

Aki látta az RTL Klub új sorozatának, a Mellékhatásnak az első epizódját, észrevehette, hogy a szereplők gyakran emlegetik az Asherman-szindrómát, mint gyógyíthatatlan betegséget, amely meddőséget okoz.
2020. Április 09.
Mit érdemes tudni az Asherman-szindrómáról? (Fotó: Getty Images)

Valójában azonban az Asherman-szindróma sem mindig visszafordíthatatlan, és a teherbe esésre is lehet esély utána.

Mi is az Asherman-szindróma?

Az Asherman-szindróma egy olyan szerzett, nem veleszületett állapot, amely során hegszövet alakul ki a méhben vagy a méhnyakban. A hegszövet miatt a méhnyak vagy a méh fala összetapad, és ezáltal csökken a mérete. A leggyakoribb tünetei között szerepel a túl enyhe, esetleg kimaradó menstruáció, illetve a teherbeesési nehézségek.

Az Asherman-szindróma ritka betegség – nehéz pontosan megmondani, mennyire gyakran fordul elő, mert nem mindig diagnosztizálják. Néhány kutatás becslése szerint a dilatáción és küreten (DC) átesett nők közel 20%-ánál fordul elő valamilyen terhességi komplikáció után.

Milyen tünetek esetén lehet Asherman-szindrómára gyanakodni?

  • Nagyon enyhe ciklus (hypomenorrhoea)
  • Elmaradó menstruáció (amenorrhea)
  • Súlyos görcsök vagy fájdalmak
  • Meddőség vagy ismételt vetélés

Azonban az is előfordul, hogy valakinek nincsenek tünetei, illetve a menstruáció is maradhat normális.

Az Asherman-szindróma diagnosztizálásának legjobb módja a méhtükrözés (hiszteroszkópia), amellyel az orvos meg tudja tekinteni a teljes méhüreget.

Mi okozza az Asherman-szindrómát?

  • Hegszövet a méhfalon egy műtét, például dilatáció és küret után
  • Hegszövet a császármetszés utáni vagy a vérzés elállításához használt varratok miatt
  • Endometriózis
  • A reproduktív szervek fertőzéses betegsége
  • Sugárkezelés

Hogyan kezelhető az Asherman-szindróma?

A kezelés célja, hogy a méh visszanyerje normál alakját és méretét. A diagnosztizálás mellett a hiszteroszkópia kezelésre is alkalmas oly módon, hogy közben a tapadásokat valamilyen eszközzel feloldják. Lehetséges, hogy egynél több kezelésre is szükség lehet, amennyiben a méh szövetei ismét összetapadnak. A kezelés, illetve a kezelések után az orvos hormonokat is felírhat, hogy a méhnyálka megfelelően növekedhessen, ez pedig azt is lehetővé teszi, hogy ismét normális legyen a menstruáció.

Meg lehet akadályozni az Asherman-szindrómát?

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a méhműtéten átesett nőknek, illetve akik méhsérülést szenvedtek, hormonterápiára vagy a méhfalak mechanikus elválasztására is szükségük lehet, hogy megelőzzék az Asherman-szindrómát. Azoknak a nőknek, akiknek méhműtétük volt, javasolt, hogy végeztessenek képalkotó vizsgálatot, hogy megállapítsák, van-e hegszövet a méhben vagy a méhfalon, mielőtt próbálkoznának a teherbe eséssel. A kellő odafigyeléssel végzett dilatáció és küret is fontos a megelőzéshez.

(VIA)