Teherbeesés

Babaváró hitel: ezeken a tévhiteken múlhat az akár 10 millió forint

Rengeteg kérdés érkezik a babaváró hitellel kapcsolatban, ezért a Bank360 szakértői összeszedték a legjellemzőbb tévhiteket és meg is válaszolták azokat.
2019. Június 06.

Július elsejétől igényelhető az akár 10 millió forintos szabad felhasználású babaváró hitel. Rengeteg kérdés érkezik a Bank360 szakértőihez, ezért összeszedték és meg is válaszolták a legjellemzőbb tévhiteket – írja a 24.hu.

Lehet igényelni babaváró hitelt, ha tervezzük felvenni, vagy már fel is vettük a CSOK-ot?

A babaváró hitel akkor is igényelhető, ha a CSOK-ot már felvettük vagy tervezzük felvenni, a kettő nem zárja ki egymást. Az egyetlen akadályozó tényező az igénylés feltételein túl a jövedelemarányos törlesztés mutató lehet, azaz, ha az egyik hitel törlesztőrészlete mellett a jövedelmünk már nem terhelhető tovább a másik kölcsön törlesztésével.

Elég 180 napos vagy 2 éves tb-jogviszony a babaváró hitel igényléséhez?

Sajnos nem ez a helyzet: a CSOK-hoz képest szigorúbb feltételeknek kell megfelelni. A házaspár egyik tagjának rendelkeznie kell legalább három év folyamatos tb-jogviszonnyal, ami származhat munkaviszonyból vagy felsőoktatási nappali tagozatos jogviszonyból. Legfeljebb 30 nap megszakítás lehet a jogviszonyok között, míg felsőoktatási jogviszony után 6 hónapon belül kell ismét biztosítottá válni.

Kamatmentes lesz a babaváró hitel, ha a baba megszületése után igényeljük?

Nem. Ahhoz, hogy a felvételt követő öt év után is kamatmentes maradjon a hitel, a babának az igénylés után kell megszületnie. Fontos: nem elég, ha a gyermek 2019. július 1. után születik, a születés előtt a hiteligénylést is be kell adni ahhoz, hogy érvényes legyen a kamatmentesség.

“Meg kell ígérni” három gyermeket a hiteligényléshez?

Nem befolyásolja a hiteligénylést, hogy hány gyermekünk van és mennyit tervezünk, azaz akár gyermek nélkül is felvehetjük a kölcsönt. Nem kell erről nyilatkozni úgy, mint a CSOK-nál. Mindez akkor lesz fontos, ha szeretnénk kihasználni a kamatmentességet vagy később a tőketartozás elengedését. Ahhoz ugyanis, hogy kamatmentes maradjon a kölcsön, 5 éven belül születnie kell egy gyermeknek, a tartozás 30 százalékának elengedésére pedig egy második, a teljes adósság elengedésére pedig a harmadik gyermek születése után van lehetőség.

Úgy is felvehetjük a hitelt, ha a baba születése után terveztük az esküvőt?

A törvény értelmében a babaváró hitelt csak házaspárok vehetik fel, tehát az igénylést is házaspárok adhatják le. Ebből következik, hogy a kamatmentesség és a tőketartozás elengedése sem lehetséges, ha a gyermek házasságon kívül születik például élettársi kapcsolatban. Ugyanakkor nem vizsgálják, hogy mikor és hogyan kötöttünk házasságot. Ha ez külföldön történt, akkor honosításra van szükség a hiteligénylés előtt.

A kezességvállalási díjat a törlesztés szüneteltetése alatt is kell fizetni?

Mivel erre a kérdésre nem volt teljesen egyértelmű a válasz, a szakportál az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult állásfoglalásért. A minisztérium megerősítette nekik: az éves 0,5 százalékos kezességvállalási díjat a törlesztőrészlet részeként kell fizetni, így azt sem kell a törlesztés szüneteltetése alatt fizetni.

Ezzel a kalkulátorral bárki megtudhatja mire számíthat.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu