Teherbeesés

Baby boom-ot hozhat az önkéntes karantén?

Az önként vállalt szociális izoláció hatására a párok több időt tudnak együtt tölteni, mint korábban. Ez egyúttal több intimitással is járhat - ez pedig az év későbbi részében több baba születésével is együtt járhat?
2020. Március 23.
Baby boom-ot hozhat az önkéntes karantén? (Fotó: Getty Images)

A baby boom egy olyan jelenség, amikor a születések aránya egy adott időszakban jelentősen megnövekszik – például egy természeti katasztrófa vagy egy háború után. Gondoljunk csak bele: a párok otthon unatkoznak, vagy éppen a falra másznak a gyerekeik miatt, akik egész nap a házban rosszalkodnak. A szex igazán jó módszer lehet ennek a sok szorongásnak a levezetésére!

Dr. Michael Cackovic, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának szülész-nőgyógyásza szerint számos vizsgálat készült a jelenségről a különböző, nagyobb horderejű társadalmi események után, és a tudományos beszámolók azt is vizsgálják, mi ennek az oka. Ez egyrészt az emberi veszteségre adott reakció, másrészt pedig a szexuális aktivitás megnövekedése.

A félelmek és traumák, az egzisztenciális bizonytalanság is fokozza mindezt. A kutatók úgy találták, hogy a kubai rakétaválság, Oklahoma City bombázása, de a szeptember 11-ei terrortámadás is hasonló hatású volt. A Psychological Science folyóiratban 2012-ben közzétett tanulmány szerint míg a stressz az egyéneknél az üss vagy fuss viselkedést válthatja ki, addig ha többen osztoznak a szorongásban, akkor inkább közelítenek egymáshoz, hogy közösen birkózzanak meg a feszültséggel. A stresszes események így potenciálisan összehozhatják az embereket, illetve közelebb hozhatják egymáshoz azokat, akik eddig is együtt voltak. A bizonytalanság időszakaiban keressük a kényelmet, és többet akarunk azokkal lenni, akiket szeretünk – és a szex is lehet egy kapcsolódási pont.

Természetesen a koronavírus járvány által keltett félelem és szorongás most épp ellentétes hatású is lehet, hiszen a párok aggódhatnak a betegség miatt, és a járvány gazdaságra gyakorolt hatásától is tarthatnak. Egyrészt a várandós nők is veszélyeztettek, ha a betegségről van szó, másrészt a kötelező vizsgálatokon is nehezebb lehet most részt venni.

Így tehát egyelőre nehéz arra következtetni, hogy lesz-e baby boom hamarosan, de az biztos, hogy ez az időszak lehetőséget ad arra, hogy a párok több minőségi időt töltsenek most együtt.

(VIA)