Teherbeesés

Egyedülálló magzati szűrőcentrumot adtak át a Szegedi Tudományegyetemen

A magzatok szív- és érrendszeri, idegrendszeri és genetikai elváltozásainak szűrésére alkalmas, országosan egyedülálló központot alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.
2024. Március 27.
magzati ultrahang
Kép: Getty Images

A központ olyan digitális eszközparkkal rendelkezik, amely egyedinek mondható a hazai szülészetei közellátásban. A várandósokat a világon is csúcstechnológiát képviselő ultrahang-berendezéssel vizsgálják, és ebből a berendezésből az év végére már a tervek szerint kettő működik a klinikán.

Az új foeto-maternalis centrum (FMC) nagy mértékben segíti az egész dél-alföldi régió szülészeti, nőgyógyászati ellátását és komoly minőségjavulást hoz majd a várandósgondozásában – mondta el a helyszínen Széll Márta stratégiai rektorhelyettes. Fendler Judit kancellár úgy fogalmazott: az egyetem felelőssége minden lehetséges módon segíteni, hogy a régióban minél többen megszülethessenek, tanulhassanak és egészségben élhessenek.

A szorosabb várandósgondozás, a szisztematikus, rendszeres szűrés lehetővé teszi, hogy időben felismerjék a magzati kórállapotokat, ami pedig megfelelően tervezhetővé és optimálissá teszi az ellátást, fogalmazott Várbíró Szabolcs klinikaigazgató.
 
Elekes Tibor főorvos elmondta, a foeto-maternalis medicina, az anya-magzat orvostudomány néhány évtizedes szakterület, tevékenységének középpontjában a szűrés mellett a komplikált terhességek diagnosztikája, terápiája és menedzsmentje áll. A szakterület párhuzamosan fejlődik az ultrahang technológiával és a molekuláris genetikával.

Az ilyen szűrésekhez szükséges nagy teljesítményű ultrahang-berendezések először a magánellátásban jelentek meg Magyarországon az elmúlt másfél, két évtizedben. Ezek a privát ellátók a Down-szindróma szűrés, a kora terhességi szív- és érrendszeri szűrések, a kora terhességi áttekintő és kiterjesztett ultrahangvizsgálatok, a nem invazív magzati genetikai tesztek, a koraszülésszűrés, a terhességi mérgezések szűrésének úttörői voltak – közölte a szakember.

Az új centrum szakembereinek többsége a szakmai tevékenysége gerincét a privát szférában végezte. Ennek a magánellátásban felhalmozott tudásnak azonban a közellátásban a helye, ezt pedig az SZTE lehetővé tette – mondta a főorvos.

A központ informatikai rendszere valós idejű adattovábbításra képes, ami lehetőséget biztosít a távvéleményezésre, -leletezésre is. A megoldásnak a várandósok is nyertesei, hiszen így álló- és mozgóképben is megkaphatják vizsgálatuk felvételeit.