Teherbeesés

Egyre több kiskamasz használ ránctalanítót, ezért egy svéd gyógyszertárlánc korhatárhoz köti az öregedésgátlók vásárlását

Nem csak az a probléma, hogy az ilyen termékek mennyire árthatnak a gyerekek bőrének.
2024. Március 27.
kiskamasz
Kép: Getty Images

A svéd Apotek Hjärtat nevű gyógyszertárlánc korhatárhoz köti az öregedésgátló termékek vásárlását, ezentúl 15 év alattiak nem vásárolhatnak ilyen terméket. Ez a lépés arra, hogy egyre több kiskamasz keresi a különböző ránctalanítókat, főleg a közösségi médiában terjedő trendek miatt. Nemcsak Svédországra, hanem egész Európára jellemző, hogy drága termékekkel akarják “fiatalítani” az arcbőrüket a gyerekek, írja a The Guardian.

Szakértők szerint nem csupán az a probléma, hogy a ránctalanítók árthatnak a gyerekek bőrének, hanem az is, hogy az öregedéstől való aggodalmaskodásnak milyen lelki hatásai lehetnek.

Olyan típusú bőrápolásra, amelynek célja például a ráncok csökkentése és az egyenletesebb bőrtónus elérése, egy gyermeknek egyszerűen nincs szüksége. Sőt, ha valamilyen bőrbetegsége, például atópiás dermatitisze van, bizonyos termékek miatt a tünetek súlyosbodhatnak vagy kiújulhatnak. A korlátozással elindulhat a párbeszéd a gyerekek és a szüleik között az egészséges bőrápolási rutinról” – magyarázta Annika Svedberg, az Apotek Hjärtat vezető gyógyszerésze.