Teherbeesés

Ezen a 3 módon segíthetsz a hiperérzékeny gyereknek kezelni az érzelmeit

A nagyon érzékeny kisgyerekek még hevesebb érzelmeket élnek meg, emiatt a dühkitöréseik is nehezebbek nekik és a környezetüknek is.
2024. Március 25.
hiszti
Kép: Getty Images

Claire Lerner gyermekfejlődési szakértő több mint 30 éve foglakozik hiperérzékeny gyerekekkel és családjaikkal. Szerinte nem könnyű megérteni a hiperérzékeny gyerekeket és az sem egyszerű feladat, hogyan reagáljunk a heves érzelmeikre. A szakértő az alábbiakat tanácsolja.

Fogadjuk el, hogy hiperérzékeny és ne várjunk tőle mást

Sok szülő úgy érzi, hogy valamit rosszul csinál, és kudarcot vall, mert nem tudja megakadályozni gyermeke heves érzelmi kitöréseit. Sok esetben bármit is tesznek, az csak fokozza, nem pedig csökkenti a gyermekeik szorongását. Ilyenkor a szülők tehetetlennek érzik magukat, miközben nagyon aggódnak a gyermekeik reakciói miatt. Ha elfogadjuk, hogy a gyerekünk hiperérzékeny, akkor mást várunk el egy adott szituációban és tudjuk, hogy ezek a heves reakciók nála teljesen hétköznapiak. Így az elvárásaink is megváltoznak, megértőbbek leszünk és nem próbálunk olyan megoldásokat alkalmazni, amelyeket nem a mi gyerekünkre szabtak.

Ne bagatellizáljuk el és ne beszéljük ki a gyerek érzelmeit

Attól, hogy megpróbáljuk elbagatellizálni a gyerek érzelmeit, ezek az érzések még nem múlnak el. Sőt, általában az ellenkezője történik. Amikor a gyerekek szoronganak, akkor éppen arra lenne szükségük, hogy valaki meghallgassa őket, elfogadja az érzéseiket, és ne ítélkezzen felettük.

Ha nem veszünk tudomást az érzéseiről vagy elbagatellizáljuk, akkor azt az üzenetet közvetítjük, hogy hallani sem akarunk az egészről. Így nem tanítjuk meg a gyereknek, hogy kifejezze és feldolgozza az érzelmeit.

A legfontosabb amit meg kell értenünk, hogy a szomorúság és az öröm, a harag és a szeretet, a büszkeség és az önbizalomhiány egymás mellett létezhetnek, és mind részei az érzelmek összetett skálájának. A mi feladatunk nem az, hogy megszabadítsuk a gyermekeinket a nehéz érzelmeiktől, hanem az, hogy segítsünk nekik megérteni azokat és megbirkózni velük.

Maradjunk nyugodtak

Amikor a gyereknek heves érzelmi reakciója van, akkor képtelen arra, hogy feldolgozza azokat. Ilyenkor arra van szüksége, hogy a szülő olyan legyen, mint egy kőszikla és nyugodtan legyen jelen, támogatást nyújtva neki.

 

(psychologytoday.com)