Teherbeesés

Feleannyira károsak az illatmentes tisztítószerek

Több száz vegyi anyagot bocsátanak ki a háztartási tisztítószerek, amelyeknek komoly egészségügyi kockázatai vannak. A zöld és azon belül is az illatmentes változatok lényegesen kevésbé károsak az egészségre.
2023. Szeptember 18.
Mosdót takarít
Kép: Getty Images

Az Environmental Working Group (EWG) kutatói a gyakran használt háztartási tisztítószerek egészségügyi kockázatairól tett közzé egy jelentést. A Chemosphere című folyóiratban megjelent tanulmány harminc tisztítószert elemzett, köztük többfunkciós, illetve üvegtisztítószereket és légfrissítőket. Az eredményekből kiderült, hogy ezek a termékek több száz veszélyes illékony szerves vegyületet, úgynevezett VOC-ot (volatile organic compounds) bocsáthatnak ki – írja a Medical X Press.

A kutatásban hagyományos és zöld termékeket is teszteltek, és összesen 530 VOC-ot mutattak ki a harminc termékben. Ezek közül 193 bizonyult veszélyesnek: légzőszervi megbetegedést, rákos megbetegedés kockázatát, magzati fejlődési rendellenességet, valamint termékenységi problémákat is okozhatnak.

A VOC-ok befolyásolják a levegő minőségét mind beltéri, mind kültéri használatkor, zárt térben azonban akár ötször-tízszer is nagyobb lehet a káros hatása. Ráadásul egyes termékek akár hónapokig bocsátanak ki VOC-okat a használatot követően is.

A tanulmány szerint érdemes inkább öko, zöld termékeket használni, azokon belül is illatmenteset, mert ezek a hagyományos tisztítószerekhez képest átlagosan feleannyi VOC-ot bocsátanak ki.