Kisgyerek

A háztartási tisztítószerek hozzájárulnak a gyerekkori elhízáshoz

A leggyakrabban használt tisztítószerek megváltoztatják a bélflórát, így hozzájárulnak a gyerekkori elhízáshoz - kanadai szakemberek megállapítása szerint. A környezetbarát termékek nem okoznak ilyen problémát.
2019. Április 29.
A háztartási tisztítószerek hozzájárulnak a gyerekkori elhízáshoz

Kanadai kutatók 757 csecsemő bélflóráját vizsgálták 3-4 hónapos korukban, majd súlyukat 1 és 3 éves korukban. Figyelembe vették azt is, hogy otthonukban milyen fertőtlenítő szert, mosószert vagy környezetbarát terméket használnak – írja a tudatosvasarlo.hu.

A csecsemők székletében található mikrobák tanulmányozásából született meg a kutatás eredménye. A vizsgálatban úgy találták, hogy azoknál a 3-4 hónapos csecsemőknél, akiknek megváltozott a bélflórája, megállapították, hogy otthon gyakrabban használják az olyan általános háztartási tisztítószereket, amelyek például különböző felületek tisztítására valók. A kutatók alacsonyabb szintű Haemophilus- és Clostridium-baktériumokat, viszont magasabb Lachnospiraceae-baktérium jelenlétet mutattak ki ezekben az esetekben. A kutatás azt is megállapította, hogy minél több fertőtlenítőszert használnak otthon a takarításhoz, annál nagyobb számban vannak jelen a Lachnospiraceae-baktériumok. Ilyen összefüggés azonban nem mutatkozott ott, ahol környezetbarát mosó-, és tisztítószereket használtak.

Anita Kozyrskyj, az Albertai Egyetem gyermekgyógyász professzora, a vizsgálat vezetője elmondta, hogy azokban a családokban, ahol legalább hetente használnak fertőtlenítőszereket, ott a 3-4 hónapos babák kétszer olyan valószínűséggel rendelkeznek magas Lachnospiraceae-szinttel. Amikor ugyanezeket a csecsemőket 3 éves korukban vizsgálták, azt találták, hogy magasabb volt a testtömegindexük, mint azoknak a gyerekeknek, akiknek a háztartásában nem használtak ilyen tisztítószereket.

A Lachnospiraceae természetes összetevője a bélflóránknak, állatkísérletekből azonban tudjuk, hogy a Lachnospiraceae-szint magasabb testzsírt és inzulinrezisztenciát okozhat – magyarázta Kozyrskyj.

“Azoknál a csecsemőknél, akik környezetbarát tisztítószereket használó otthonokban nőttek fel, az Enterobacteriaceae-mikroba jóval alacsonyabb szintjét mutatták ki. Ugyanakkor nem egyértelmű, hogy ezeknek a mikrobiomoknak a megváltozása okozná az elhízás alacsonyabb valószínűségét” – állapította meg a professzor. Azok a családok, akik környezetbarát termékeket használnak, általában egészségesebb életmódot folyatnak, egészségesebben táplálkoznak, ezért elképzelhető, hogy náluk a bélflóra és súly normál tartománya ezzel is magyarázható.

Az antibakteriális tisztítószerek képesek arra, hogy megváltoztassák a környezet mikrobiomját és a túlsúly kockázatát is növelhetik.

“Biológiai valószínűség áll fenn azzal kapcsolatban, hogy a fertőtlenítőszerek csecsemőkori használata növelheti a gyermekkori elhízás kockázatát a Lachnospiraceae-családon belüli baktériumok megváltozása révén” – írja Dr. Noel Mueller és Moira Differding epidemiológus, a Johns Hopkins Egyetem kutatója.

A kutatás nem tekinthető befejezettnek, már csak azért sem, mert olyan tanulmányokra is szükség lenne, amelyek a tisztítószereket tényleges összetevőik szerint osztályozzák – fogalmaz a kutatás vezetője.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: tudatosvasarlo.hu