Teherbeesés

Fertőtlenítés: így védd ki a vírus terjedését az otthonodban

Nem sokkal bonyolultabb, mint egy hétköznapi takarítás, csak kicsit nagyobb odafigyelést és több fertőtlenítőszert jelent.
2020. November 24.
Fertőtlenítés: így védd ki a vírus terjedését az otthonodban (fotó: Getty Images)

A pandémia idején többet és picit máshogy érdemes takarítani. Az első alapszabály, hogy a tiszta (tisztább) helyiségekkel kezdjük a takarítást és haladjunk a piszkosabbak felé.

Ha fertőző beteg van a családban, akkor az ő szobáját külön tisztó-fertőtlenítőszerrel és külön eszközökkel végezzük el.

Felmosáskor a klórtartalmú vegyszerek használatát részesítsük előnyben, mert a klór hatására könnyen elpusztul a vírus. Legismertebb a hypo, de helyette bármilyen fertőtlenítőszer is megteszi. A megfelelő készítmény csomagolásán megtaláljuk a virucid- vagy más néven vírusölő hatást megjelölést.

A betegnek legyen saját evőeszköze, pohara, tányérja, ezeket külön kell elmosogatni és külön is tároljuk. Minden mosogatásnál klór tartalmú vízbe áztassuk be 10 percre az evőeszközöket, tányérokat, stb., és csak utána mosogassuk el. Természetesen külön szivaccsal, mosogatóronggyal végezzük a beteg edényeinek elmosogatását.

A beteg ruháinak kimosása is egy picit alaposabb és körültekintőbb legyen: a többi családtagétól külön kell mosni, minimum 60 fokon és száradás után vasaljuk is ki.

Minden szemetet, ami a beteg körül keletkezik, külön gyűjtsük, lehetőleg a beteg szobájában.

Csak akkor menjünk be hozzá, ha nagyon muszáj, akkor is maszkban tegyük, rövid ideig és utána mossunk kezet.

Amikor a beteg meggyógyult, akkor a fogkeféjét érdemes lecserélni.

Forrás: gyogyhirek.hu