Teherbeesés

Megbénítja a spermiumokat a férfi fogamzásgátló

Régóta dolgoznak a kutatók férfiaknak szóló fogamzásgátló kifejlesztésén, ami sok szempontból segítség volna a pároknak. Most ismét eggyel közelebb jutottak a megoldáshoz.
2023. Február 15.
spermiumok
Fotó: Getty

Kutatók szerint az első, egereken végzett tesztek bizonyították, hogy hatékony lehet az a hormonmentes, férfiak számára kifejlesztett fogamzásgátló tabletta, ami néhány órán keresztül képes megakadályozni a spermák mozgását – írja a Telex a BBC-re hivatkozva.

Az egereken végzett kísérletek alapján úgy tűnik, a tabletta legalább néhány órán át képes megbénítani a spermiumokat – kérdéses, hogy ez elegendő-e a biztos védettséghez.

Az egereken végzett korai vizsgálatban a TDI-11861 nevű gyógyszer egyetlen adagja a párosodás előtt, alatt és után immobilizálta a spermiumokat, ami teljesen újszerű ötletnek számít.

A további kutatási fázisokban először nyulakon fogják tesztelni a készítményt, mielőtt embereken is kipróbálják a hatékonyságát – írja a cikk.

A női fogamzásgátló tabletták többségével ellentétben ez nem tartalmaz hormonokat, és nem kellene rendszeresen szedni, csak a szexuális együttlétek előtt – vagyis nem okoz mellékhatásokat a férfiak szervezetében.

A kutatási eredmények kapcsán llan Pacey, a Sheffieldi Egyetem professzora azt mondta: „Sürgősen szükség van egy hatékony, visszafordítható, szájon át szedhető fogamzásgátlóra a férfiak számára, és bár az évek során számos különböző megközelítést teszteltek, még egyik sem került piacra”.

Sokak számára jelentene megkönnyebbülést egy ilyen készítmény, hiszen a nők évtizedek óta terhelik a szervezetüket, joggal érzik úgy, hogy a közteherviselés elvén jó volna, a a férfiak nagyobb részt vállalnának a védekezés felelősségéből. Nem beszélve azokról az esetekről, ahol a nő nem szedhet gyógyszert.