Teherbeesés

Megváltoztatja az agy szerkezetét a fogamzásgátló tabletta

Méghozzá drámaian: kisebb lesz a hipotalamusz, ez pedig összefüggésbe hozható a depresszióval és az ingerültséggel.
2019. December 09.

A fogamzásgátló tabletta hatására jelentősen csökken a hipotalamusz mérete az agyban – állapították meg agykutatók. A tanulmányt az Észak-amerikai Radiológiai Társaság éves konferenciáján mutattak be.

A hipotalamusz hormonokat termel és a test olyan fontos funkcióit szabályozza, mint a hőmérséklet, a hangulat, az étvágy, a szexualitás, az alvási ciklus és a szívverés. Korábban még sohasem kutatták a szájon át szedhető fogamzásgátló szerek hatásait az agyban – írja a hvg.hu az MTI nyomán.

“Nincsenek megfelelő kutatások a szájon át bevett fogamzásgátlók hatásáról az élő emberi agynak ebben a kicsi, de nagyon fontos részében. Először dolgoztunk ki egy eljárást a hipotalamusz méretének megállapítására, és arra az eredményre jutottunk, hogy a jelenleg használatos fogamzásgátló tabletták kapcsolatba hozhatók a kisebb hipotalamusszal” –  mondta el a kutatásban részt vevő Michael L. Lipton professzor, a New York-i Montefiore Kórház MRI-szolgálatának orvosigazgatója.

A most közzétett kutatáshoz Lipton és kollégái 50 egészséges nőt vizsgáltak meg MRI-vel, akik közül 21 fogamzásgátló tablettát szedett.

“Drámai különbséget találtunk az agyi struktúra méretében azoknál a nőknél, akik fogamzásgátló tablettát szedtek, azokhoz képest, akik nem. Ez a bevezető kutatás erős kapcsolatot mutat a fogamzásgátló tabletta hatása és annak az agyra gyakorolt potenciális strukturális hatása között, ezért további kutatásokra van szükség ebben a kérdésben” – mondta Lipton.

A kutatók azt is megállapították, hogy a kisebb hipotalamusz kapcsolatba hozható a depressziós tünetekkel és az ingerültséggel. Ezek azonban, mint hangsúlyozták, még előzetes, nem kellőképpen igazolt eredmények. A tanulmány szerzői azt is közölték, hogy a kutatás során nem találtak érdemleges kapcsolatot a hipotalamusz nagysága és a kognitív teljesítmény között.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu/MTI