Teherbeesés

Min múlik, hogy milyen nemű lesz a babánk?

Azt régóta tudjuk, hogy több fiú születik, de kamaszkorra a nemek aránya kiegyenlítődik. De min múlik tulajdonképpen, hogy fiunk vagy lányunk születik?
2022. Január 06.
Min múlik, hogy milyen nemű lesz a gyerekünk? (fotó: Getty Images)

Hímivarsejtek

Az közismert, hogy a baba nemét az apa határozza meg (bár sokáig tartotta magát a tévhit, hogy a baba neme a nőn múlik), egészen pontosan az apa hímivarsejtjei. Az embernek két nemi kromoszómája van, az X és az Y. A lányoknak két X, a fiúknak egy X és egy Y kromoszómája van. Azaz, az anyán nem múlhat a baba neme, hiszen, ő csak X-szel rendelkezik. Ha az X kromoszómát tartalmazó hímivarsejttel történik a megtermékenyítés, akkor lány, ha az Y-t tartalmazóval, akkor fiúgyermek születik.

Stressz, évszak, a férfi életkora

Sok vizsgálat, kutatás bizonyítja, hogy számos tényező befolyásolja azt, hogy fiú vagy lány gyerekünk születik-e. Ezek közül az egyik a stressz, ami már a megtermékenyítés előtt is hat a leendő szülőkre. A stressz hatására több lány születik, mint fiú. Stressz alatt értjük a szokásos fogalmakat és eseményeket, mint pszichés stressz, éhezés, rossz gazdasági helyzet, negatív esemény. Megfigyelték például, hogy terrortámadások után több lány születik, mint fiú. Hangsúlyozni kell azonban, hogy ezek az arányok, csak nagyon kicsit változnak, azaz csak nagyszámú születést elemezve válnak statisztikailag “láthatóvá” – írja a gyogyhirek.hu cikke.A születéskori nemek aránya – kis mértékben ugyan -, de évszak függő is. Májusban és decemberben kicsit nagyobb valószínűséggel születnek fiúk, míg márciusban és októberben lányok.Visszatérve a stresszre, annak tekinthető férfiaknál az intenzív sportolás is. Amerikai focista férfiaknál megfigyelték, hogy az intenzív edzés időszakában nagyobb valószínűséggel született lányuk. A magyarázat szerint az intenzív edzés csökkenti az antioxidáns kapacitást, így a spermiumok nagyobb oxidatív stressznek vannak kitéve, amely az erre érzékenyebb Y kromoszómát tartalmazó hímivarsejtek nagyobb valószínűségű pusztulásához vezethet.

A férfiak életkora (a nőké nem) is befolyásolja, hogy lánya vagy fia születik valakinek. Fiatalabb apáknak nagyobb valószínűséggel születik fia, mint az idősebbeknek.Azt is megfigyelték, hogy azoknak a férfiaknak, akiknek több bátyjuk van, nagyobb valószínűséggel születik fiúk, akiknek több nővérük van, nagyobb valószínűséggel születik lányuk. A nőknél ilyen összefüggést nem lehet találni. Ez a megfigyelés arra enged következtetni, hogy férfiaknál ez a jellemző öröklődik, azaz genetikai háttere van.

Hormonok

A hormonszintek is befolyásolják a fiú lány arányt. Magasabb tesztoszteronszint (nőknél és férfiaknál egyaránt), illetve ösztrogénszint a nőkben, a fiúk születésének kedvez inkább. Mind a két hormonszintet genetikai és környezeti tényezők is befolyásolják, pozitív életesemények növelik a tesztoszteronszintet, azaz a fiú utódok nemzésének esélyét. Ezzel szemben a stressz, akár fizikai, akár pszichikai a tesztoszteronszint csökkenéséhez vezet.

Megfigyelték azt is, hogy háborúk alatt és után, szinte mindig több fiúk születik, mint lány. Biztos magyarázat nincs a jelenségre, de az egyik legelterjedtebb és a legtöbb közvetett bizonyítékkal bíró magyarázat szerint, a fiú magzat létrejöttének esélye egy U alakú görbével írható le. Azaz a termékenységi periódus elején és végén van nagyobb esély arra, hogy a fiunk legyen, a közepén inkább annak van nagyobb esélye, hogy lányunk lesz. A háborúból szabadságra hazatérő férfiak általában csak egy rövid időt tölthettek el feleségükkel. Ez alatt a rövid idő alatt a szexuális együttlét gyakorisága az átlagosnál jóval magasabb.Matematikailag ki lehet mutatni, hogy a szexuális együttlét gyakoriságával megnő az esélye, hogy a termékenységi periódus elején történjen a megtermékenyülés, ha egyáltalán ez alatt a rövid idő alatt megtörténik. Ekkor viszont annak van nagyobb esélye, hogy fiunk lesz.

Forrás: gyogyhirek.hu