Teherbeesés

Sokan elhalasztották a gyerekvállalást

Tavaly sokan baby boomra számítottak a lezárások miatt, de ennél nagyobbat aligha tévedhettek volna.
2021. Március 27.
Sokan elhalasztották a gyerekvállalást (fotó: Getty Images)

Tavaly tavasszal azt jósolták, hogy a lezárásoknak hatalmas baby boom lesz a következménye. Nem így történt, sőt Európában és az Egyesült Államokban is visszaesett a születések száma. A BBC cikke foglalta össze, hogy miként befolyásolta a járvány a gyermekvállalási kedvet.

Európai felmérések szerint 2020-ban a gyermeket tervező németek és franciák 50 százaléka döntött úgy, hogy elhalasztja a gyerekvállalást. Olaszországban 21,6 százalékos visszaesést, Spanyolországban 20 százalékossal számolnak. Kilenc hónappal a járvány európai kezdete után, vagyis múlt év decemberében és 2021 januárjában Franciaországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Tajvanban és Koreában az elmúlt húsz év legkevesebb születését regisztrálták.

A németországi Max Planck Demográfiai Kutatóintézet csapata a Google-keresési adatok alapján már előre megjósolta a csökkenést, ugyanis azt nézték, hogy milyen gyakori a terhességi tesztre, vagy bizonyos terhességi teszt-márkára a keresés gyakorisága. Októberben azt jósolták ezekből az adatokból, hogy 15,2 százalékos visszaesés lesz februárra, most pedig azzal számolnak, hogy ez a csökkenés akár augusztusig is eltarthat.

Ha becsléseik helyesek, és a továbbiakban is csökken a születések száma, azzal ez lehet az elmúlt több mint egy évszázad legnagyobb csökkenése, nagyobb, mint az 1929-es gazdasági világválság után. Van olyan kutató, aki úgy látja, hogy nemhogy sokan elhalasztják a gyerekvállalást, hanem egyenesen úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyereket.

Az ENSZ szexuális és reproduktív egészséget vizsgáló szervezetének jelentése szerint azonban a járvány miatt csaknem 12 millió nő veszítette el a lehetőséget, hogy eljusson egy családvédelmi szolgálathoz, ami legalább 1,4 millió nem tervezett terhességet eredményezhet. Így vannak országok, ahol akár több gyerek is születhet. Indonéziában például a kormány félmillióval több gyerek születésével számol.

És hogy mi az oka a születésszám csökkenésnek? A Kinsey Intézet egy még 2020-as jelentése szerint a megkérdezettek több mint 43 százaléka – kortól és nemtől függetlenül – arról számolt be, hogy a járvány kezdete óta romlott a szexuális élete.

A Maastrichti Egyetem pszichológusa és szexológusa, Marieke Dewitte szerint az ok az, hogy a járvány másképp hat mindenki párkapcsolatára és szexuális életére. Néhány embernél a stressz növeli a szexuális vágyat, néhánynál pedig pont az ellenkezője történik.

(Cikk forrása: 444.hu)

Forrás: 444.hu