Teherbeesés

Kertelés nélkül mesélték el anyukák, milyen érzés volt szülni

Amikor megjelenik a teszten a második csík, a határtalan öröm mellett gyakran hasít az anyukákba a félelem attól, milyen lesz a szülés.
2023. Október 25.
Újszülött babát tart a kezében egy anyuka

Ez még akkor sem ritka, ha valaki nem az első babáját hordja a szíve alatt, hiszen ahogy nincs két egyforma várandósság, úgy nincs két azonos kimenetelű szülés sem.

Ez egyfelől jó hír, hiszen ha valakinek az első nem mondható életre szóló szép élménynek, a következő(k) még lehet(nek) azok, ám az is igaz, hogy a könnyű első szülés sem garancia arra, hogy mindig fáklyás menet lesz a baba világra segítése.

Ennek fényében nem meglepő, hogy amikor egy nő megtudja, hogy gyermeket vár, előbb vagy utóbb elkezdi foglalkoztatni a gondolat, hogy vajon milyen szülésélményben lesz majd része, amikor eljön a nagy találkozás ideje. 

Pórul jár, aki nem hisz a nőknek

A kérdés egyébként nemcsak a terhes nőkbe szokott belehasítani, hanem olykor a férfiak is szeretnék tudni, milyen érzés szülni. Azok akik ezt testközelből szeretnék kipróbálni, mert nem érik be az anyukák beszámolóival, akár szülési fájdalmat szimuláló eszközökkel is próbára tehetik a fájdalomtűrő képességüket.

Alig hisszük el, de még mindig sok olyan férfit hord a hátán a föld, aki azt gondolja, hogy a nők folyton túloznak, így valószínűleg szülni nem is akkora kihívás, mint ahogyan azt több millióan állítják. Két ilyen férj adta a fejét anyák napja alkalmából arra, hogy feleségeik jelenlétében kipróbálják a méhösszehúzódásokat szimuláló eszközt, ami bizony az első másodpercek után két vállra fektette őket. És ez még semmi ahhoz képest, ami ezután jött!

Megdőlt a csonttörés-elmélet

Hosszú évek óta kering a világhálón az a hasonlat, mely szerint a szülési fájdalom ahhoz a kínhoz áll közel, amit akkor érez az ember, amikor egyszerre 20 csontja összetörik. Szülész-nőgyógyász szakorvosok és szülésznők is többször hangot adtak már annak, hogy a fájdalomküszöbe két embernek nagyon eltérő lehet, épp ezért nem szerencsés ilyen módon általánosítani.

Dr. Ács Nándor egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója is kifejtette ezzel kapcsolatban az álláspontját egy korábbi cikkben:

A különböző emberek által érzett fájdalmat nem lehet összehasonlítani, hiszen mindenki csak a saját maga által érzett fájdalmakat tudja esetleg rangsorolni. A szülés természetesen rendkívül erős fájdalommal jár, azok a kismamák, akik mindkettőt átélték, azt mondják, hogy talán a vesegörcs fájdalmának mértéke hasonlítható a vajúdáshoz”

Elgondolkodtató az is, amit Johanna Sztancseva privát bába mondott a csonttörésekkel összefüggésbe hozott szülési fájdalomról: „Nagyon sok nő a normál szülést is intenzív és rendkívül kimerítő élményként éli meg, míg másoknak gyorsabb, enyhébb és egészen elviselhető a szülése. Ami mindkettőben közös, az az, hogy nincs csonttöréshez hasonló érzésük. Ha valaki erős fájdalmat érez, az azt jelenti, hogy a teste pontosan úgy működik, ahogy gyerekszülés közben működnie kell. A fájdalom a folyamat természetes velejárója és nem állítható párhuzamba semmilyen egészségügyi rendellenességgel.”

„Hiába volt nagyon fájdalmas, bármikor újraélném!”

A kérdés, hogy mit is éreznek az anyukák szülés közben, néhány nappal ezelőtt a maternita.it nevű olasz oldalon is felvetődött. Egy, a szüléshez közeledő kismama dobta fel a témát a Facebookon, a tapasztalt édesanyák pedig több mint 500 válasszal siettek a segítségére. 

A válaszadók szinte egy emberként állították, hogy nem szabadna túlzottan rágörcsölni erre a kérdésre, mert az könnyen beárnyékolhatja a várandósság szépségeit: „Ne foglalkozz a kelleténél többet azzal, hogy milyen lesz a szülésed, mert nagyon könnyen belehajszolhatod magad a félelembe! Minden szülés más és más: az első babámmal én is rettentően féltem, de tudtam, hogy túl kell esnünk rajta ahhoz, hogy találkozhassunk. Ez a gondolat segített, hogy továbbra is két lábbal álljak a földön és ne hergeljem bele magam a túlzott félelembe. Élvezd ki a babavárást és legyen szerencséd!” – írta az első kommentelők egyike.

„Én is nagyon féltem, és az igazat megvallva erős fájdalmat éltem át. De amikor meghallottam a kisbabám sírását és átölelhettem a kislányomat, minden kínom elszállt. Életem legszebb emléke lett a születése, hiába fájt, ahogy világra jött” – tette hozzá egy másik.

„Minden nő máshogy éli meg a szülését, és minden baba világra jövetele más. Az én szüléseim csodásak voltak, igaz, az első meglehetősen hosszúra nyúlt. Ne a félelmre és a fájdalomra fókuszálj, hanem arra a semmihez sem fogható boldogságra, ami közvetlenül utána jön!” – bátorította egy másik, háromgyerekes anyuka.

„Olyan fájdalmat éltem át szülés közben, amilyet korábban soha nem éreztem, ám olyan boldogsággal sem találkoztam sehol, ami közvetlenül utána következett. Nyolc év telt el azóta, és még mindig azt mondom, hogy életem legszebb napja volt. Hiába volt nagyon fájdalmas, bármikor újraélném!” – osztotta meg egy másik kommentelő.

„A szülés, ami önmagában valóban nagyon fájdalmas élmény, az élet csodája is egyben. Hallgass a szülésznődre, bízz benne és amennyire csak tudsz, legyél vele együttműködő. Ennél is fontosabb, hogy odafigyelj a tested jelzéseire és ne veszítsd el a kontrollt a légzésed felett. Rettentően fájtak az összehúzódások, de úgy tekintettem rájuk, mint óriási hullámokra, amiket meg kell lovagolnom. Nekem az első szülésem jobban sikerült a másodiknál, mert ott összeszedettebb voltam és a szülésznőmmel is nagyobb szerencsém volt” – tette hozzá egy kétgyerekes anyuka.

„Minden baba érkezése más, a fájdalom pedig minden szülésnél erőteljes. Hogy ki mennyire érzi intenzívnek, az egyéni adottságoktól is nagyban függ. Amikor nagyon rossz, gondolj arra, hogy mindjárt vége, és sosem érzett boldogság vár rád. Én azt gondolom, hogy a negatív élményekkel senkinek sem lenne szabad rémisztgetnie a kismamákat, mert a félelem nagyon sokat ront a helyzeten. Az én gyerekeim már felnőttek, de máig kristálytisztán emlékszem mindkettőjük születésére” – fejtette ki egy másik, hamarosan nagymama korba lépő hozzászóló.

„Volt egy indított és egy teljesen természetes szülésem is, mindkettő leírhatatlanul fájt. Mégis azt mondom neked, hogy ne erre összpontosítsd a figyelmedet, hanem arra, hogy mennyire fantasztikus lesz, ami utána jön. A fájásokra próbálj inkább úgy tekinteni, hogy egyre közelebb visznek életed legszebb találkozásához!” – tanácsolta egy másik rutinos kommentelő.

„Amíg nem éled át, tényleg igazi közhelynek hangzik, hogy minden szülés más és más. Az enyém például nagyon elhúzódott és eszméletlenül fájdalmas volt, most mégis újra babát várok! Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem félek a szüléstől, de most már saját tapasztalatból tudom, hogy akármennyire is megkínoz, a szülés minden másodperce megéri!” – részletezte egy anyuka, aki hamarosan duplázni fog a szülőszobán.

„Legjobban ahhoz tudom hasonlítani, hogy meghaltam a fájdalomtól, majd újjászülettem. A szülés szerintem egyike a legcsodálatosabb dolgoknak, amik egy nővel történhetnek. Meg kell érte küzdenünk az biztos, de amikor kezedbe adják a kisbabádat, az semmihez sem fogható. A szíved majd’ felrobban a szeretettől abban a pillanatban, és az életed örökre megváltozik. Szavakkal le sem lehet írni, ami szülés közben történik, át kell élned!” – üzente a szülés előtt álló anyukának egy tapasztaltabb édesanya.

Nyitókép: Getty Images