Terhesség

4 elképesztő dolog, hogyan változtat meg a kisbabád

A kisbaba már születése előtt hatalmas változást gyakorol rád - a tudomány szerint többek között a következő lenyűgöző módokon alakul át a szervezeted a várandósság során.
2020. Szeptember 14.
4 elképesztő dolog, hogyan változtat meg a kisbabád (Fotó: Getty Images)

Helyet teremtesz a babának

A várandósság alatt a belső szervek szó szerint elmozdulnak a helyükről, helyet biztosítva a fejlődő magzatnak. A Chicagói Tudományos és Ipari Múzeum (Museum of Science and Industry in Chicago) interaktív animációja látványosan mutatja be, hogyan tágul ki az anyaméh, mozdul el a bélrendszer és a gyomor a kilenc hónap során.

Állandó lenyomat

A terhesség egyik legnagyobb csodája, hogy két ember van egyidejűleg egyazon testben. A legújabb bizonyítékok alapján a baba állandó lenyomatot hagyhat az anya testében: a terhesség alatt a baba DNS-e bekerül az anya véráramába – ez alapján meg lehet állapítani a baba nemét, genetikai állapotát is. Néhány nőnél ez a DNS nem csak a terhesség alatt, de egy életen át a szervezetben maradhat. Az International Journal of Epidemiology (Nemzetközi Epidemiológiai Folyóirat) egyik tanulmánya olyan 50-64 év közötti nőkről számolt be, akik szervezetében megtalálható korábbi terhességük magzati DNS-e. Úgy találták, hogy ezen nők sokkal ritkábban haltak meg olyan betegségekben, mint a rák vagy a szív- és érrendszeri problémák, azokhoz képest, akiknél nem találtak magzati DNS-t.

A Mother.ly idézi a The Atlantic magazint, amely hozzáteszi, hogy nem tudni biztosan, milyen biológiai mechanizmusok okozhatják ezt, de a korábbi kutatások szerint a mikrokimerizmus (másoktól származó DNS jelenléte) fokozhatja a szervezet azon képességét, hogy felismerje és elpusztítsa azokat a kórokozókat és sejteket, melyek rákossá válhatnak, és szerepet játszhatnak a sérült szövetek helyreállításában is, segítve a sebgyógyulásnál az új erek kialakulását. A mikrokimerizmust az Alzheimer-kór és az emlőrák alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozták.

Így változik az agy

A The Atlantic magazin szerint még a baba születése előtt, a terhesség hatással van az anya agyának szerkezetére is.

A terhes nők 80%-a tapasztal fokozott feledékenységet Dr. Caludia Aguirre, idegtudós szerint. Akár a hormonok hatására, akár valamilyen pszichológiai elmozdulás, vagy bármilyen egyéb, terhességgel kapcsolatos tényező miatt, de sok nő tapasztalja a  terhességi agy/anyaagyként ismert jelenséget, amely valójában arra szolgál, hogy segítsen felkészülni a kismamának az előtte álló kihívásokra.

A szív munkájára is hatással van

Bizony az anyai szív is alkalmazkodik a várandóssághoz, méghozzá igencsak lenyűgöző módon. Ahogy a Cleveland Clinic magyarázza, az első trimeszterben a vér mennyisége a szervezetben 40-50%-kal magasabb lesz, míg a szív által percenként pumpált vér mennyisége 30-40%-kal növekszik. Teljesen normális, ha a terhesség alatt a pulzusszám is növekszik, 10-15 ütemmel.

Forrás: mother.ly