Terhesség

A javasolt módszerrel a teljes magyar lakosság tesztelhető lehet

Mindössze néhány nap alatt a teljes magyar népességet tesztelni lehetne egy olcsó és rutinmegoldással - állítják.
2020. Március 31.
Egy olcsó megoldással a teljes magyar népességet tesztelni lehetne (fotó: Getty Images)

Glattfelder Tamás közgazdász és Török Ákos informatikus kidolgoztak egy olyan javaslatcsomagot, amely tömeges szűréssel kezelné a Magyarországon még csak most kibontakozó vírushelyzetet.

Glattfelder és Török szerint a koronavírus-járvány megfékezéséhez tömeges és gyors mérésre van szükség annak érdekében, hogy a fertőzötteket izolálni lehessen. Mint állítják, “ezzel emberéleteket mentünk meg, valamint elérhető, hogy a nem-fertőzöttek minél hamarabb működtessék a gazdaságot, társadalmat”.

Mint a Qubitnek elmondták, a bárki által elérhető dokumentumban összefoglalt javaslatuk az élettudományi kutatásokban és egészségügyi laboratóriumokban széles körben használt, automatizált polimeráz-láncreakció (PCR, polymerase chain reaction) módszerén alapul. A PCR berendezésekkel egy viszonylag olcsó és gyors megoldás: mindössze pár nap alatt az egész magyar lakosságot tesztelni lehetne.

A módszer lényege, hogy hogy nem egy, hanem több személy nyálmintáját használják. A javaslat szerint egyszerre 200 gépen naponta 96 x 8 x 200 teszt végezhető el, ez 153 600 mérést jelent. Ezt kell megszorozni 15-tel vagy 64-gyel. Az eredmény 2,3 millió személy naponta, 64-es minta esetén pedig 9,8 millió, ami megegyezik Magyarország teljes lakosságával. A PCR ára 317 forint lenne személyenként, ami a teljes lakosság tesztelése esetén 2,9 milliárd forintot jelent, sőt 64-es minta esetén még ennyit sem.

A módszer hátránya, egyben az előnye is: 15-szörös (64-szeres) fals pozitívot ad, azaz az egy körben mért személyek mindegyike azt a jelzést kapja, hogy “kérjük, nagyon komoly karantént tartson, mert komoly eséllyel megfertőz másokat”. A kutatók szerint 14-30 naponta a teljes lakosság tesztelését meg kellene ismételni legalább fél éven át. A Qubitnek elmondták, hogy a teljes szűrés és izoláció után a határokon való további szűréssel kizárható lenne, hogy a járvány újból kitörjön.

Forrás: Qubit.hu