Terhesség

A joghurt segít megelőzni a magas vérnyomást

Egy kutatásból kiderült, hogy a hetente legalább öt adag joghurtot fogyasztó nőknél kisebb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás.
2016. Március 15.

A joghurt segít megelőzni a magas vérnyomást

Több százezres mintán alapuló kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy azoknál, akik gyakran esznek joghurtot a magas vérnyomás kockázata ötödével csökkent azokkal összehasonlítva, akik havonta csak egy adagot ettek.

Nem szerint megvizsgálva a kérdést a kutatók arra jutottak, hogy a nőknél erősebb a hatás, mint a férfiaknál (akik eleve kisebb joghurt-fogyasztók). A vizsgálatból kiderül, hogy azok akik hetente ötször ettek joghurtot és emellett rendszeresen sok gyümölcsöt, zöldséget, babot és dióféléket is esznek, náluk a magas vérnyomás kockázata 31 százalékos csökkenést mutatott azokhoz képest, akik joghurtot csak havonta egyszer fogyasztottak.

A Bostoni Egyetem orvosi karának munkatársa, Justin Buendia szerint nincs csodaszernek minősíthető élelmiszer, így a joghurt sem az, de az kétségtelen, hogy egy egészséges étrendet követő nő esetében, ha még joghurtot is eszik, azzal csökkenti a magas vérnyomás kockázatát. A magas vérnyomás a szívbetegség legfontosabb kockázati tényezője, a kutatás pedig azt bizonyította, hogy a tejtermékek, és azokon belül is legfőképpen a joghurt napi rendszerességű fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást – ezt a szakértő az Amerikai Szív Társaság kongresszusán mondta el.

Hogy pontosan milyen metódussal csökkenti a joghurt a magas vérnyomást, arra a kutatás nem adott magyarázatot. Valószínű, hogy a koleszterinszintben keresendő a válasz: a joghurtban található baktériumok csökkentik a koleszterinszintet, a koleszterinről pedig köztudott, hogy a vérerek szűkülésének okozásával, megemeli a vérnyomást. A rendszeres joghurtevés még a vércukorszintet is egyensúlyban tartja – derült ki a kutatásból.

Kapcsolódó cikkeink táplálkozás témában:

Forrás: Medipress