Terhesség

A két terhesség közötti rövid idő növeli az autizmus kockázatát

Ha nem telik el elég idő két testvér születése között, nagyobb az autizmus veszélye - állítja egy kutatás.
2016. Április 20.

A felmérés során 1,1 millió gyerek adatait vetették össze a tudósok, és arra is rájöttek, hogy nem csak a terhességek között eltelt rövid idő növelheti az autizmus kockázatát, de potenciálisan a túl sok – öt évnél több – idő hasonló problémához vezethet.

„Az eddigi kutatási eredmények alapján elmondható, hogy két terhesség közt az ideális eltelt idő 2 és 5 év között van. Így a legnagyobb a valószínűsége annak hogy az autizmus esélye csökken” – mondja a kutatást vezető Dr. Agustin Conde-Agudelo, aki a WHO kutatója és a kolumbiai Valle-i Egyetem munkatársa.

„Egyelőre nem tudjuk, mi lehet az oka ennek, mi okozhatja azt, hogy a terhességek között eltelt rövid idő nem csak az autizmus, de egyéb neurológiai fejlődési rendellenességek kockázatát is növeli. Sejthető mindenesetre, hogy a tápanyagok aránya az, ami ebben szerepet játszik” – teszi hozzá.

A Pediatrics című szaklapban publikált kutatás nem állítja, hogy a két testvér közötti túl kevés – illetve túl nagy – korkülönbség autizmust okoz, de minden jel arra mutat, hogy növeli a kockázatot. Jelenleg 86-ból 1 amerikai gyereket autizmus spektrumzavarral diagnosztizálnak, ami gyakran szocializációs és kommunikációs problémákkal jár. A tünetek általában már 3 éves kor előtt mutatkoznak.

Nem tudni pontosan, mi okozza az autizmust, a szakember szerint a genetika, a környezeti tényezők, a szülők egészségi állapota és terhesség alatti életmódja mind szerepet a rendellenesség kialakulásában.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Jót tesz a gyereknek a kistesó
  • Vigyázzunk rá, mielőtt megfogan!
  • Családtervezés – testvértervezés
  • Autizmussal élni
  • Forrás: Medipress