Terhesség

A köldöktáji fájdalom okai a terhesség alatt

Sok kismama tapasztal köldökfájdalmat a második és harmadik trimeszter alatt. Általában ártalmatlan jelenségről van szó, ami a baba születése után megszűnik. Mi okozza a szokatlan fájdalmat?
2018. Július 04.
Mitől fájhat a kismama köldöke?

A köldöktáji fájdalmat több tényező is kiválthatja, lássuk, melyek ezek.

Méh által gyakorolt nyomás

A magzat növekedését természetszerűen leköveti a méh mérete is: a második harmadban a méh túlnő a medence területén – a köldök és a mell közötti részig húzódik. Az utolsó harmadban már az ágyéki résztől az alsó bordákig tart a méh. Érthető módon a növekedő szerv nyomást gyakorol a has falára, így a köldök részre is. S ez a nyomás fájdalmat és kellemetlen viszketést is kiválthat.

A bőr feszülése

A súlygyarapodás, és a szervek változása révén a bőr feszül, nyúlik a has környékén. A hasfal fokozatos tágulása miatt a rectus abdominis izom (ami a mell alatt kezdődik, és az ágyékig fut) bal és jobb oldali része eltávolodhat egymástól, és rectus diastasis alakulhat ki, ami a szülés után is megmarad. A szétnyílt hasizom közvetlenül nem okoz köldökfájdalmat, de ezáltal elvékonyodik a méh és a köldök közötti szövet, így érzékenyebbé válik a nyomásra az adott terület. (Fontos felhívni rá a figyelmet, hogy a szétnyílt hasizom nemcsak esztétikai probléma! Ha észleljük magunkon a tüneteit, akkor érdemes gyógytornászhoz vagy mozgásterapeutához fordulni.)

Kiforduló köldök

Egyes kismamák meglepve tapasztalhatják, hogy az egyébként befelé forduló köldök a terhesség előrehaladtával – a nyomás hatására – kifordul, kitüremkedik. A kidudorodó köldök érzékennyé válhat, s ez fájdalomig fokozódhat.

Köldöksérv

A méh fokozódó nyomása miatt előfordul, hogy köldöksérv alakul ki a kismamánál, ilyenkor a hasűri tartalom a köldöküregbe kerül. Habár nagyon rosszul hangzik, a legtöbb esetben ez nem okoz problémát sem az anya, sem a magzat számára. Műtétet csak akkor javasolnak rendszerint az orvosok, ha komoly esélyét látják a sérv kizáródásának. Ennek veszélye a szűk sérvkapunál a legnagyobb. A sérvkapun kívülre kerülő bélszakasz erei, ha összeszorulnak, pangani kezd a vér, ödémássá válnak a szövetek, ami által még jobban beszorul a bélkacs. Ezáltal a vérkeringés teljesen leállhat, szövetelhalás következhet be, ami életveszélyes következményekkel járhat. 

Köldökpiercing

A várandósság alatt a köldökpiercing a növekvő has bőrét, a köldököt kellemetlenül feszítheti. Könnyen keletkezhet sérülés, ami a terhesség alatt növekvő fertőzéskockázat és a romló sebgyógyulás miatt komoly kellemetlenségekhez vezethet. Épp ezért javasolt a piercing kivétele a terhesség korai szakaszában. Tény, hogy ha 1 évnél fiatalabb piercingről van szó, előfordulhat, hogy be is forr a helye. Kapcsolódó cikkek: